Românii au fost furaţi masiv la facturi. Ministrul Burduja anunţă amenzi fără precedent din cauza tarifelor mari

Sebastian Burduja anunţă că sunt în derulare controale la furnizorii de gaze privind preţurile. Din informaţiile pe care le deţin, există un nivel fără precedent al sancţiunilor.

13 nov. 2023, 18:42
Românii au fost furaţi masiv la facturi. Ministrul Burduja anunţă amenzi fără precedent din cauza tarifelor mari
Sebastian Burduja, anunț de ultimă oră despre noile prețuri la benzină, gaze și curent

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) are în desfăşurare controale la furnizorii de gaze naturale care menţin în mod nejustificat tarifele la un nivel ridicat. Burduja susţine că are informaţii potrivit cărora sancţiunile aplicate acestor companii sunt la un ”nivel fără precedent”.

Întrebat, luni, dacă a solicitat, aşa cum anunţa în 16 octombrie, controale la furnizorii de gaze naturale suspectaţi să menţin în mod nejustificat preţurile ridicate, ministrul Energiei a afirmat că sunt în desfăşurare acţiuni de control în acest sens.

Coaliţia rezistă la testul majorării pensiilor, fum alb după şedinţa de 5 ore: Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu anunţă că s-au găsit bani de majorări
”Sunt în acţiuni de control. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei are mai multe capitole deschise, cu mai mulţi furnizori, şi, din informaţiile pe care le deţin şi care vor fi publice, cred, în următoarea perioadă, există un nivel fără precedent al sancţiunilor, dar ăsta este subiect pe care ANRE-ul îl va lămuri”, a afirmat Sebastian Burduja.

Burduja a adăugat, referindu-se la aceste controale, că le-a solicitat celor de la ANRE ”să fie necruţători”.

Ministrul Energiei anunţă că se lucrează la reînnoirea schemei de ajutor de stat pentru plata certificatelor verzi pentru marii consumatori industriali de energie electrică / Ar urma să beneficieze până la 200 de companii

Ministrul Energiei anunţă că se lucrează la reînnoirea schemei de ajutor de stat pentru plata certificatelor verzi pentru marii consumatori industriali de energie electrică / Ar urma să beneficieze până la 200 de companii
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunţă, luni, că se lucrează la reînnoirea schemei de ajutor de stat pentru plata certificatelor verzi care se adresează marilor consumatori de energie electrică din industrie. În prezent, documentaţia este în proces de avizare. De acest sprijin ar urma să beneficieze până la 200 de companii româneşti din industrie.

”Cu toţii ne dorim o Românie care îşi păstrează industria în ţară, locuri de muncă, producţie şi să vedem fum pe coşuri, cum se spune. Ministerul Energiei are un instrument la dispoziţie, permis de Comisia Europeană, care înseamnă ajutor de stat pentru plata certificatelor verzi pe care aceste companii industriale ar trebui să le plătească. Această schemă este reînnoită, actualmente, de Ministerul Energiei, este într-o etapă de avizare. Discutăm de până la 150 de milioane de euro pe an pentru până la 200 de companii româneşti din industrie (…) Practic, ca urmare a acestei scheme, aceste companii vor plăti doar 15% sau 25% din certificatele verzi pe care în mod normal ar trebui să le plătească”, declarat Sebastian Burduja, luni, într-o conferinţă de presă.

Noi ajutoare! Burduja cere sprijinul populaţiei pentru combaterea sărăciei energetice. Ministrul anunţă două proiecte prin care oamenii pot dona lemne şi pot ”adopta” o casă neelectrificată, contribuind la conectarea acesteia la o sursă de energie

Burduja cere sprijinul populaţiei pentru combaterea sărăciei energetice. Ministrul anunţă două proiecte prin care oamenii pot dona lemne şi pot ”adopta” o casă neelectrificată, contribuind la conectarea acesteia la o sursă de energie
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, cere implicarea societăţii civile pentru conectarea la curent electric a gospodăriilor neelectrificate, dar şi pentru a dona lemne de foc iarna aceasta, în loc de haine, jucării sau alte bunuri. În acest sens, Ministerul Energiei a semnat un parteneriat cu o asociaţie şi va implementa două proiecte pentru combaterea sărăciei energetice.

Ajutor încălzire 2023-2024. Banii nu se acordă retroactiv, ce se întâmplă dacă nu ai depus cererea la timp
”Subiectul este unul important pentru sute de mii de români. Sunt românii care astăzi se luptă cu sărăcia, şi cu sărăcia energetică, de aceea mă bucur că astăzi pot să vă anunţ că, împreună cu Asociaţia Energia Inteligentă, Ministerul Energiei semnează un parteneriat pentru combaterea sărăciei energetice. Acest parteneriat vizează două direcţii principale, care se vor materializa în două proiecte de importanţă majoră pentru România”, a anunţat ministrul Energiei, luni, într-o conferinţă de presă.

Primul proiect, denumit ”Case cu căldură”, are în vedere iarna aceasta şi perioada sărbătorilor, iar cei care doresc să facă donaţii sunt invitaţi să trimită lemne familiilor nevoiaşe.

”Ne-am gândit să provocăm românii ca, în marja sărbătorilor, să se gândească la cei nevoiaşi şi, dacă în general trimiteau donaţii de haine, jucării şi alte lucruri de acest gen, să poată trimite lemne pentru încălzire pentru iarna aceasta. Sunt peste două treimi din gospodăriile din România care nu au acces la altă sursă de încălzire decât lemnele de foc. (…) Ne propunem să acoperim cel puţin o mie de gospodării cu tot ceea ce înseamnă necesarul de încălzire pentru iarna aceasta”, a afirmat ministrul.

El a precizat că iniţiatorii vor apela la companiile din domeniul energiei ”să facă ceea ce trebuie şi să susţină această campanie”, el adăugând că lansează, în acest sens, un apel public inclusiv către companiile din portofoliul Ministerului Energiei.

Ministrul a susţinut că iniţiatorii şi-au propus să strângă din donaţii aproximativ un milion de lei pentru acoperire necesarului de lemn de foc pentru cele aproximativ o mie de gospodării ale unor familii aflate în dificultate financiară.

Al doilea proiect se întinde pe termen mediu şi lung şi include gospodăriile care nu au energie electrică.

”Sunt case în care copiii românilor studiază încă, în anul 2023, la lumina lumânării, or această situaţie nu mai poate continua. Împreună cu Asociaţia Energia Inteligentă vom face un registru naţional electronic al tuturor gospodăriilor care nu au acces la energie electrică, vom face o hartă, la nivelul României, cu toate aceste gospodării şi vom lansa provocarea către societatea civilă, către toţi românii, către mediul privat să adopte fiecare o casă şi să aprindă lumina pentru aceşti români care nu au acces la cea mai de bază resursă, resursa energetic, energia electrică”, a precizat Sebastian Burduja.

Conform lui Burduja, cel mai recent studiu, realizat de Ministerul Energiei în anul 2018, pe baza datelor furnizate de autorităţile locale şi judeţene, arăta că peste 52.000 de gospodării nu erau conectate la o sursă de energie electrică, în timp ce un studiu mai recent realizat de newsenergy.ro arăta că 100.000 de gospodării nu au electricitate.

Ministrul a anunţat că gospodăriile fără energie electrică vor fi inventariate, cele care pot fi conectate la reţele de energie electrică vor fi conectate, cu sprijinul distribuitorilor din Fondul pentru Modernizare, acolo unde există raţiuni comerciale pentru extinderea reţelelor. În zonele unde se poate ajunge uşor vor fi montate sisteme off-grid pentru gospodăriile individuale neelectrificate, iar pentru gospodăriile din zone izolate, se va face o campanie cu voluntari care vor merge să instaleze panouri fotovoltaice sau baterii.

Datele privind casele care nu sunt electrificate şi care au nevoie de sprijin vor fi colectate de la autorităţile locale şi vor fi verificate de către voluntarii asociaţiei pe teren, pentru a se asigura că nu primesc sprijin familii care nu au nevoie. Burduja a estimat că în şase luni registrul fi putea fi terminat.