Românii beneficiază de analize gratuite pentru diagnosticarea Bolii Cronice de Rinichi, începând cu 1 iulie

Începând cu 1 iulie 2023, populația adultă din România beneficiază gratuit de cele două teste de laborator necesare pentru diagnosticarea corectă a Bolii Cronice de Rinichi - rata de filtrare glomerulară estimată și raportul alumină-creatinină în urină.

14 iul. 2023, 12:57
Românii beneficiază de analize gratuite pentru diagnosticarea Bolii Cronice de Rinichi, începând cu 1 iulie

Noul Contract Cadru de acordare a serviciilor medicale și normele de aplicare subsecvente prevăd decontarea investigațiilor la recomandarea medicilor specialiști de medicina familiei, a medicilor nefrologi și a altor specialități clinice, precum diabet, nutriție și boli metabolice, cardiologie, medicină internă.

“Boala cronică de rinichi nu doare. Este un ucigaș tăcut. Din acest motiv, numeroase cazuri rămân fără diagnostic, deși investigațiile necesare sunt simplu de realizat. La nivelul Ministerului Sănătății, împreună cu colegii de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, ne-am propus să schimbăm această realitate pentru cei aproape 2 milioane de români care trăiesc cu acest diagnostic, mulți dintre ei fără să știe. Astfel, începând cu data de 1 iulie populația generală adultă beneficiază gratuit de cele două analize recomandate de ghidurile internaționale pentru diagnosticul bolii cronice de rinichi: rata de filtrare glomerulară estimată și raportul alumină-creatinină în urină, ca parte din pachetul de bază de servicii medicale. Din luna iulie este suficient ca oricine își face un set de analize medicale, în cabinetul medicului de familie, să primească aceste două teste pentru a ști dacă are un diagnostic de boală cronică de rinichi, depistarea precoce a acestei afecțiuni putând să facă diferența dintre viață și moarte. Atât de simplu și la îndemâna oricui!” a declarat prof. univ. Dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății.

Doar 1 din 10 persoane cu boală cronică de rinichi este diagnosticată în stadiile timpurii, când progresia bolii poate fi încetinită

Peste 10% din populația României trăiește cu boală cronică de rinichi, o afecțiune care prezintă simptome abia ȋn stadiile avansate. Principalii factori de risc ai BCR sunt bolile cardiovasculare, hipertensiunea și diabetul zaharat. Din cauza lipsei de simptome în etapele inițiale ale bolii, pacienții își primesc diagnosticul abia în stadiile avansate, când deja poate fi prea târziu ca evoluția bolii să fie încetinită și există complicații cardiovasculare și renale.

„Prin decontarea celor două analize am făcut un pas deosebit de important în prioritizarea Bolii Cronice de Rinichi la nivelul întregului sistem de sănătate, oferind o șansă la o viață mai lungă și mai bună pentru pacienții care trăiesc cu această afecțiune. Salutăm măsurile luate de Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, care facilitează diagnosticul în stadii precoce a bolii cronice de rinichi, astfel încât progresul bolii să poată fi încetinit, iar riscul renal și cardiovascular să fie redus. Facem, de asemenea, apel, în special la persoanele cu vârsta de peste 40 ani și la pacienții cu boli cardiovasculare, hipertensiune, diabet zaharat să vorbească cu medicul lor de familie sau cel curant pentru a le fi recomandate gratuit cele două analize necesare pentru diagnosticul bolii cronice de rinichi: rata de filtrare glomerulară estimată și raportul alumină-creatinină în urină. Astfel ne asigurăm că toți cei care trăiesc cu acest diagnostic beneficiază devreme de intervențiile medicale de care au nevoie pentru o viață mai bună, pe termen lung!” a declarat Prof. Univ. Dr. Ina Kacso, Președintele Societății Române de Nefrologie.

Pe baza biletului de trimitere de la medicul specialist de familie sau cu altă specialitate clinică, precum nefrologie, diabet, nutriție și boli metabolice, cardiologie, medicină internă, se vor putea efectua gratuit dozajele privind rata de filtrare glomerulară estimată și raportul alumină-creatinină urinară.

„Medicul de familie este primul contact al pacienților atunci când au probleme de sănătate, dar și cel care ȋi îndrumă ȋn procesul de prevenție și depistare precoce a unor afecțiuni cronice grave. Ne bazăm pe sprijinul autorităților pentru a ne oferi cât mai multe instrumente care să ne ajute ȋn misiunea noastră de a ne menține pacienții sănătoși și de a minimiza riscurile unor afecțiuni suplimentare. Ȋn cazul BCR, am primit, începând cu data de 1 iulie, un instrument valoros, și anume decontarea a două analize vitale pentru depistarea timpurie a bolii, care ne permite să intervenim devreme în evoluția acestei boli, care are un impact devastator asupra vieții pacienților noștri. Putem în acest fel să ne protejăm și mai mult pacienții împotriva unor boli cu impact negativ major asupra stării lor de sănătate, așa cum e boala cronică de rinichi”, a declarat Dr. Dina Mergeani, Președinte Societatea Națională de Medicina Familiei.

Comunitatea științifică și autoritățile naționale continuă astfel demersurile de informare în ce privește boala cronică de rinichi și atrag atenția asupra factorilor principali de risc pentru această afecțiune medicală, precum și asupra importanței evaluării constante a stării de sănătate a rinichilor în cabinetul medicului de familie, printr-un mesaj simplu, în cadrul campaniei naționale de informare și conștientizare inițiată în data de 9 martie în contextul Zilei Mondiale a Rinichiului: “Bolile cardiovasculare, hipertensiunea și diabetul sunt frecvente și pot afecta grav rinichii. Evaluează gratuit starea rinichilor tăi la medicul de familie!”.

 

Despre Boala Cronică de Rinichi

Boala cronică de rinichi (BCR) este o afecțiune gravă, determinată de anomalii ale structurii sau funcției rinichilor. Boala are o evoluție progresivă, pe o perioadă de ani sau luni și, deși este ireversibilă, evoluția poate fi încetinită sau chiar oprită printr-un diagnostic și tratament precoce. Boala este clasificată în 5 stadii.

Boala cronică de rinichi (BCR): în 2022 este a 10-a cauză de mortalitate din lume, iar până în 2040 este estimat că va deveni a 5-a cauză de mortalitate

Boala cronică de rinichi afectează aproape 850 de milioane de oameni din întreaga lume, cu 80% mai mult decât numărul celor care suferă de diabet și de 10 ori mai mult decât cei care suferă de cancer. Este, în prezent, a 10-a cauză de mortalitate din lume și, conform statisticilor în creștere de la an la an, va deveni a 5-a cauză până în 2040.

Diagnosticul și intervenția precoce în boala cronică de rinichi sunt esențiale și salvează viața pacienților

În boala cronică de rinichi diagnosticul și intervenția în stadiile de început ale bolii sunt etape esențiale pentru salvarea vieții pacienților. Diagnosticul bolii se realizează prin două teste simple de laborator: rata de filtrare glomerulară estimată (RFGe) și raportul alumină-creatinină în urină (RACu).