Românii care au avut COVID pot merge în Grecia şi Bulgaria fără test negativ sau dovada vaccinării

Românii care au trecut prin infecţia cu coronavirus pot merge în Grecia şi Bulgaria fără să prezinte la graniţă test negativ sau dovada vaccinării. Acest lucru va fi mai cu seamă spre beneficiul părinţilor ai căror copii au trecut deja prin boală. Astfel, aceştia nu mai sunt nevoiți să plătească teste PCR pentru cei mici, mai ales că micuţii nici nu pot fi vaccinaţi.

25 mai 2021, 10:42
Românii care au avut COVID pot merge în Grecia şi Bulgaria fără test negativ sau dovada vaccinării

Românii care au avut COVID pot merge în vacanță în Grecia sau Bulgaria cu dovada că au trecut prin boală. Asta în timp ce, pentru călătoriile în Europa, este necesară prezentarea la graniţă a certificatului de vaccinare sau a unui test negativ.

După ce ai ieșit din carantină, poți să călătorești cu dovada că ai trecut prin boală, pentru că anticorpii produși ca urmare a infecției îți asigură protecție și nici nu există riscul de reinfectare și apoi de transmitere mai departe a virusului”, explică dr. Antoanela Curici, director medical al unui laborator de analize medicale, pentru Digi 24.

Românii care au avut COVID trebuie să obţină dovada că au avut boala

Dovada faptului că aţi avut COVID se obţine de la laboratorul unde ați făcut testul sau de la Direcția de Sănătate Publică, dacă probele au fost prelevate de medicii de pe ambulanță. Documentul trebuie să conțină numele și prenumele persoanei, datele laboratorului unde a fost făcut testul și să fie tradus în limba engleză.

Citeste si Veşti bune pentru românii care vor să meargă în concediu la mare. Încă o ţară europeană îşi deschide graniţele pentru turişti

La frontierele celor două ţări sunt acceptate și testele rapide antigen cu rezultatul pozitiv, făcute doar în laborator. În schimb, nu sunt acceptate analizele de anticorpi.

Testele de anticorpi pot să dovedească și ele că am trecut prin boală, dar nu ne spun care este momentul. Sunt persoane care nu dezvoltă anticorpi, chiar dacă dezvoltă boala. De asta este important diagnosticul prin metoda RT/PCR, pentru că sistemul imun acționează prin mai multe căi și poate împiedica apariția unei reinfecții fie prin producerea de anticorpi, fie prin activarea unei celule specializate”, precizează dr. Antoanela Curici.

La întoarcerea în România, documentul nu mai poate fi folosit

Pentru a intra pe teritoriul Bulgariei, trebuie să prezinţi dovada că ai trecut prin boală cu cel mult 180 de zile înainte. Pentru a intra în Grecia, această dovadă este valabilă doar dacă ai făcut boala cu 2 până la 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă.

Citeste si Lista ţărilor cu risc epidemiologic, actualizată. Românii care se întorc din Spania, Turcia şi Italia intră în carantină DOCUMENT

Pe lângă asta, trebuie să aveți un certificat, un document verificator, să spunem, de la o autoritate publică, că ai avut, că te-ai vindecat de virus și că acum ești recuperat. Regulile sunt ca minorii de peste 5 ani trebuie să aibe un test PCR (n.r. – negativ)”, spune Giorgos Stafylakis, director Organizația Națională de Turism a Greciei, pentru sursa citată.

O situaţie bizară are, însă, loc la întoarcerea în România. În acel moment, buletinul de analize care dovedește trecerea prin boală nu mai este de folos. Românii trebuie să arate un test PCR negativ sau că sunt imunizați, ca să nu stea 14 zile în carantină.