Românii care au depus bani la CEC înainte de 1989, pentru a-și cumpăra o Dacie, vor fi despăgubiți. Ce sumă le intră pe card dacă mai au carnetele prin sertare

Românii care au depus bani la CEC înainte de 1989 pentru achiziționarea unei Dacii vor fi despăgubiți de Guvern.
Filip Stan
27 apr. 2025, 12:35
Românii care au depus bani la CEC înainte de 1989, pentru a-și cumpăra o Dacie, vor fi despăgubiți. Ce sumă le intră pe card dacă mai au carnetele prin sertare

Statul român va despăgubi mai mulţi cetăţeni, cu mai bine de 30 de ani întârziere. Românii care, înainte de Revoluţie, au depus bani la CEC pentru a-şi putea cumpăra o Dacie, vor primi banii înapoi, printr-un ordin semnat de un secretar de stat din Ministerul Finanţelor, potrivit TVR Info.

Este vorba despre puţin peste 21.700 de lei, adică aproape 4.400 de euro, bani care abia acoperă avansul pentru o maşină nouă. Înainte, românii care visau să deţină un automobil Dacia, în special extrem de popularul model 1300, trebuia să deschidă un depozit special la CEC.

Limitele de retragere de la bancomat în 2025. Câți bani pot scoate românii de la Banca Transilvania, CEC Bank, Raiffeisen Bank sau BCR

Atunci când suma strânsă ajungea la aproximativ 80.000 de lei, oamenii erau înscrişi pe listele de aşteptare pentru a primi o maşină.

monitorul-oficial-partea-i-nr-344

„În vederea despăgubirii persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii și Consemnațiuni C.E.C. – S.A. în vederea achiziționării de autoturisme se aprobă prospectul de emisiune a titlului de stat seria BRD 2025/1 emis pe numele B.R.D.- Groupe Société Générale – S.A., în valoare nominală de 21.719,29 lei, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Direcția generală de management al datoriei publice și fluxurilor de trezorerie va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin. Emisiunea este formată dintr-un număr de 1 titlu de stat, iar valoarea nominală individuală a titlului de stat este egală cu valoarea individuală a despăgubirii”, se arată în ordinul semnat de ministrul de finanțe.

Potrivit documentului citat, MFP va vira suma în contul BRD, iar banca va vira sumele direct în conturile beneficiarilor desemnați, adică cei care și-au dovedit calitatea de deponenți CEC în scopul achiziționării de autoturisme.

„Azi la CEC un leu depui, mâine el va face pui!” Cât mai valorează în 2024 un carnet CEC din perioada comunistă

Mai sunt puţine rătăcite prin sertare la mai bine de 30 de ani de la Revoluţie, astfel că toate carnetele CEC de dinainte de 1989 se vând la preţuri frumoase.

Carnetele CEC din perioada comunistă, care cândva reprezentau o modalitate de economisire impusă de regim, sunt astăzi piese valoroase pentru colecționarii pasionați de istorie.

Vinul preferat al lui Nicolae Ceaușescu face furori în China! De ce le place chinezilor

În anii comunismului, Casa de Economii și Consemnațiuni (CEC) avea un rol central în administrarea banilor economisiți de populație.

Prin CEC, regimul dorea să educe populația, în ideea economisirii. Pentru îndeplinirea scopului cetățenii primeau carențele, așa cum sunt cele amintite anterior, prin care primeau depuneri de câte 100 de lei pentru toți nou-născuții din data de 31 octombrie, Ziua Mondială a economiei, rau organizate concursuri în școli, cu tematică economică, se învățau inclusiv poezii despre depunerile la CEC. Spre finalul anilor 1970, statul a înființat și Casa de Economii Școlare, pentru a atrage cât mai mulți elevi.

Pandișpanul săracului, desertul vedetă de pe vremea lui Ceaușescu. Rețeta este foarte simplu de pregătit

Aceasta era considerată o metodă de a încuraja economisirea și chibzuința, iar sloganuri precum „azi la CEC un leu depui, mâine el va scoate pui” erau inscripționate pe caietele școlare pentru a promova acest obicei chiar și în rândul copiilor.

Pe lângă carnetele pentru adulți, CEC a introdus și instrumente de economisire pentru elevi, precum „foile de economii” și timbrele aferente, care permiteau copiilor să strângă sume mici de bani.

Aceste foi erau completate cu timbre, iar odată completate, copiii puteau cere restituirea banilor sau eliberarea unui libret de economii.

La mai bine de trei decenii de la dispariția lor, acestea pot fi vândute pe diverse platforme online, precum Okazii sau OLX, pentru sume care variază între 22 și 150 de lei sau chiar mai mult, în funcție de starea carnetului și alte detalii specifice, potrivit Fatatik.

Cele mai valoroase carnete CEC sunt cele cu file necompletate, spun sursele din piață, iar prețurile acestora pot crește substanțial.

Printre cele mai căutate se numără carnetele folosite pentru achiziționarea mașinilor, în special a modelelor Dacia 1300, care erau vândute la prețuri inaccesibile pentru majoritatea oamenilor în perioada comunistă.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri