Românii care se vaccinează anti-COVID scapă de carantină. Noi reguli şi pentru persoanele care se întorc din Marea Britanie

Persoanele care au fost vaccinare cu a doua doză a vaccinului anti-COVID nu mai trebuie să stea în carantină, în cazul în care intră în România la mai mult de 10 de zile de la a doua vaccinare. Aceeaşi regulă se aplică şi persoanelor considerate contact direct cu un pacient infectat cu COVID-19.

18 ian. 2021, 19:15
Românii care se vaccinează anti-COVID scapă de carantină. Noi reguli şi pentru persoanele care se întorc din Marea Britanie

Românii care se vaccinează anti-COVID scapă de carantină. Aceasta este decizia aprobată luni de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Românii care se vaccinează anti-COVID scapă de carantină. Noile reguli anunţate de CNSU

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat în ședința de luni hotărârea numărul 4 ce prevede mai multe schimbări ce vizează persoanele vaccinate împotriva noului coronavirus.

Instituirea excepției de la carantinare pentru persoanele care au fost vaccinate cu a doua doză (doza de rapel), dacă aceste persoane intră în România la mai mult de 10 zile după vaccinarea cu a doua doză. Același regim se aplică și în cazul persoanei care este contact direct cu o persoană pozitivă, dacă momentul contactului a fost la mai mult de 10 zile de la vaccinarea cu a doua doză;

Instituirea posibilității ca și persoanele care sunt contact direct cu un pacient pozitiv cu virusul SARS-COV-2 să iasă din carantină în ziua a 10-a, dacă efectuează un test în a 8-a zi, rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică;

Fără carantină pentru persoanele vaccinate care se întorc din Marea Britanie

Persoanelor care sosesc în România din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord li se aplică excepțiile de la măsura carantinei stipulate în Hotărârea numărul 1/2021 și Hotărârea numărul 3/2021, dar și excepția de la carantinare în cazul în care au fost depistate pozitiv la testul COVID-19, dacă au trecut mai mult de 14 zile de la data confirmării, dar nu mai mult de 90 de zile de la acest moment.

De asemenea, și pentru persoanele care intră în România din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord poate fi analizată suspendarea temporara a măsurii de carantină, la fel ca pentru persoanele care sosesc în România din celelalte state aflate pe lista de risc epidemiologic, pentru situații deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naștere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenții/tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare (ex: afecțiuni oncologice, insuficiență renală cronică – în program de hemodializă), ș.a.m.d.

Persoanele care vin din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și sunt exceptate de la măsura carantinării, respectiv persoanele vaccinate sau cele care au fost confirmate cu SARS-COV-2 și sunt în perioada cuprinsă între 14 și 90 de zile de la momentul confirmării, nu trebuie să prezinte rezultatul testului COVID-19 la intrarea în România.

Vezi aici Hotărârea CNSU nr. 4 din 18.01.2021

Citeşte şi: Bilanţ vaccinare 18 ianuarie 2021. Peste 30.000 de persoane, imunizate anti-COVID

 


loading...