Este obligatoriu pentru toţi românii care stau la bloc! Amenzile sunt foarte mari, ce trebuie făcut până la finalul anului 2024

Termenul limită pentru montarea contoarelor sau repartitoarelor de căldură în blocuri s-a prelungit cu un an, până pe 31 decembrie 2024, decizia fiind luată de Camera Deputaților, la sfârșitul lunii decembrie, în calitate de for decizional.

20 ian. 2024, 13:13
Este obligatoriu pentru toţi românii care stau la bloc! Amenzile sunt foarte mari, ce trebuie făcut până la finalul anului 2024

Locatarii din blocurile din România au primit un răgaz suplimentar pentru montarea repartitoarelor de căldură, urmare a adoptării unui proiect de lege de către Camera Deputaților. Noul termen limită pentru această obligație este acum 31 decembrie 2024, oferind astfel mai mult timp cetățenilor pentru conformare.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligență (AEI), a comentat pe marginea acestei decizii, subliniind importanța măsurării exacte a consumului de energie termică. Deși susține necesitatea acestor măsuri, Chisăliță remarcă că metodele actuale de măsurare a energiei termice sunt limitate și necesită îmbunătățiri.

Decizia de amânare vine în contextul unor dezbateri intense pe această temă, având în vedere costurile și logistica implicate în montarea repartitoarelor.

Această măsură este văzută ca o modalitate de a încuraja un consum mai responsabil și eficient de energie, având potențialul de a reduce costurile generale de încălzire.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligență (AEI), a subliniat importanța esențială a măsurării consumului de energie în locuințele românilor. Într-un interviu acordat pentru DCBusiness.ro, Chisăliță a explicat că „întotdeauna este foarte important să măsurăm ceea ce consumăm” și că lipsa unei astfel de măsurători duce adesea la presupunerea de înșelăciune sau incorectitudine.

Citește și: Modificări ale condițiilor de acordare ale cardurilor sociale. Cât vor mai primi românii ajutor de la Guvern și mese calde

”Trebuie să plecăm de la două elemente importante. În primul rând, întotdeauna este foarte important să măsurăm ceea ce consumăm.

De multe ori când nu facem acest lucru, există acea presupunere că am fost înșelați, că ceva nu este corect. De aceea este normal și bine ca întreg consumul să fie măsurat”, a spus Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligenă (AEI), potrivit sursei citate.

Președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România (FAPR), Radu Opaina, a adus critici dure la adresa legii repartitoarelor de căldură, susținând că aceasta a fost „făcută prost” și nu oferă clarificări necesare cetățenilor cu privire la ce anume trebuie să își monteze în apartamente.

Opaina a explicat că repartitoarele de căldură, care sunt montate pe calorifere, nu măsoară în mod direct cantitatea de căldură din calorifer, ci preiau temperatura ambientală și o convertesc în valori monetare. Această metodă de măsurare este considerată de el ineficientă și chiar confuză pentru mulți locatari.

„Repartitorul de căldură preia o temperatură a mediului ambiant din încăpere, fiind pus pe calorifer, și interpretează după aia niște cifre și le transformă în lei. Sub nicio formă nu măsoară câtă căldură ai în calorifer”, a declarat Radu Opaina.

Citește și: Bani în plus pe lângă pensie din februarie. Cine sunt pensionarii care vor avea parte de o surpriză, anunţ oficial făcut de Marcel Ciolacu