Taxa, denumită oficial „taxa de integritate a vizei”, se va adăuga la costurile existente pentru solicitarea unei vize și se va aplica turiștilor, călătorilor în scop de afaceri, studenților internaționali și altor vizitatori temporari care nu beneficiază de scutire de viză. România, nefiind încă inclusă în Programul Visa Waiver, este una dintre țările ale căror cetățeni vor fi afectați direct.
Potrivit autorităților americane, noua taxă este menită „să sprijine prioritățile administrației de consolidare a aplicării legilor referitoare la imigrație, pentru a descuraja depășirea perioadei de ședere în cazul vizelor și pentru a finanța securitatea frontierelor”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.
Departamentul pentru Securitate Internă (DHS), care a instituit noua taxă, nu a oferit încă detalii despre modul în care aceasta va fi aplicată sau despre procesul de rambursare promis.
„Taxa de integritate a vizelor necesită coordonare între agenții înainte de implementare”, a precizat un purtător de cuvânt al DHS într-o declarație transmisă postului CNN.
Chiar dacă în teorie taxa poate fi rambursată, condițiile exacte nu sunt cunoscute. Avocatul specializat în imigrație Steven A. Brown, partener la firma Reddy Neumann Brown PC din Houston, a explicat că aceasta funcționează ca o „garanție rambursabilă”, dar a avertizat că „mecanismul de obținere a rambursării nu este clar deocamdată”.
Citește și: Cât costă o noapte de cazare la Cluj, în perioada Untold. Prețurile au sărit în aer
Conform proiectului de lege, taxa inițială pentru anul fiscal 2025 este stabilită la 250 de dolari sau la „suma stabilită de secretarul Departamentului Securității Interne, prin ordin”. Aceasta va fi ajustată anual în funcție de inflație. Taxele care nu vor fi rambursate vor fi „depozitate în fondul general al Trezoreriei”, mai prevede textul legislativ.
Nu sunt prevăzute scutiri de la plata acestei taxe, care va fi percepută la momentul eliberării vizei. Chiar dacă vizitatorii respectă toate condițiile de ședere, procesul de recuperare a sumei plătite rămâne incert, ceea ce a generat nemulțumiri în rândul organizațiilor din sectorul turismului.
Asociația de Turism a Statelor Unite, o organizație non-profit care promovează călătoriile în SUA, a salutat alte aspecte ale proiectului de lege, precum investițiile în infrastructura vamală și controlul traficului aerian, însă a criticat dur introducerea noii taxe.
„Această taxă, care va fi de cel puțin 250 de dolari și se adaugă taxelor de viză existente, creează o barieră financiară inutilă pentru vizitatorii internaționali”, a declarat Erik Hansen, vicepreședinte senior al asociației pentru relații guvernamentale.
Potrivit calculelor U.S. Travel, taxa ar crește „costurile inițiale” ale unei vizite în SUA cu 144%.
„Chiar dacă este rambursabilă din punct de vedere tehnic, complexitatea și costurile suplimentare vor descuraja vizitatorii”, a adăugat Hansen.
Anul trecut, Statele Unite au eliberat aproape 11 milioane de vize de non-imigrant, arată datele oficiale ale Departamentului de Stat. România, care a fost de mai multe ori aproape de a fi inclusă în programul Visa Waiver, rămâne printre puținele țări europene ai căror cetățeni trebuie să solicite viză pentru călătorii de scurtă durată în SUA.