Românii, comunitatea antreprenorială situată pe locul doi la Roma

Comunităţile antreprenoriale cele mai numeroase în capitala Italiei sunt cele ale cetăţenilor indieni, urmaţi de români, chinezi şi nord-africani.

24 apr. 2013, 08:55
Românii, comunitatea antreprenorială situată pe locul doi la Roma

Întreprinzătorii străini rezistă crizei, informează Agerpres. În Lazio, sectorul antreprenoriatului gestionat de cetăţeni născuţi în alte ţări este capabil să se dezvolte într-un context prohibitiv, cu o rată de creştere care în 2012 a fost de 9,5%, comparativ cu 1,5% a numărului total de întreprinderi prezente în regiune.

Întreprinderile cetăţenilor neitalieni care locuiesc în Lazio sunt peste 55.000, 9% din numărul total de companii din regiune.

Rata de creştere menţionată (9,5%) se dovedeşte net superioară celei înregistrate la nivel naţional, unde, în 2012, antreprenoriatul străin a arătat o creştere mai mică, de 5,3%.

Este vorba de o stare bună de sănătate a acestui sector, care iese în evidenţă şi mai mult dacă este raportată la datele recent furnizate de ”Unioncamere” (Uniunea italiană a camerelor de comerţ, industrie, artizanat şi agricultură), care a prezentat tabloul unui prim trimestru al lui 2013 puţin spus dramatic în ceea ce priveşte înfiinţarea şi încetarea activităţii întreprinderilor totale.

Echilibrul dintre companiile înfiinţate şi cele care şi-au încetat activitatea, pentru primele trei luni ale anului în curs este negativ în aproape toate regiunile, la fel şi în Lazio: -453 este diferenţa dintre cele 12.417 companii nou intrate în evidenţele Camerelor de Comerţ din Lazio şi 12.870 cele care şi-au închis porţile. Artizanii sunt cei care au de suferit cel mai mult, cu un sold de -1.325 întreprinderi.

În ceea ce priveşte întreprinderile străine, la Camerele de comerţ din Lazio s-au înscris peste 11% din cele prezente în Italia. Roma este prima provincie ca număr de companii cu patroni de origine străină. Comunităţile antreprenoriale cele mai numeroase în capitală sunt cele ale cetăţenilor indieni, urmaţi de români, chinezi şi nord-africani – în primul rând, Egipt şi Maroc.

Comerţul, construcţiile şi restauraţia sunt sectoarele cele mai implicate, deşi rapoarte din ultimele luni ale Camerei de Comerţ din Roma au arătat o ascensiune a sectorului serviciilor, fapt care reflectă, cel puţin în formă embrionară, un antreprenoriat mai avansat din a doua generaţie.

O cartografiere a talentului în materie de comunităţi antreprenoriale străine este furnizată ”MoneyGram Award”, un premiu dedicat antreprenoriatului străin. Juriul este prezidat de Natale Forlani, şeful Direcţiei pentru Imigraţie din cadrul Ministerului Muncii. Înscrierile la ediţia pe 2013 se încheie la 15 mai. Vor fi 15 finalişti, care îşi vor disputa podiumul ”întreprinzătorului imigrant al anului”, căruia i se adaugă cinci premii de categorie. Ceremonia de premiere va avea loc la 20 iunie, la ”Casa del Cinema” de la Villa Borghese.

Marocul, România şi Peru au fost ţările cele mai reprezentate în ediţia anterioară, la care s-a constatat prezenţa masivă, printre premiaţi, a unor cetăţeni care au companii pe teritoriul Romei.

La Repubblica aminteşte că câştigătorul ediţiei pe 2012 a fost Florin Simon, un român de 42 de ani, care a înfiinţat în capitala Italiei o firmă de import-export şi vânzare en-gros de produse specifice din România.