Românii cu trotinete electrice vor fi amendaţi şi de Poliţia Locală. Ce prevede proiectul de lege care reglementează acest aspect

Românii care folosesc trotinetele electrice vor putea fi amendaţi şi de Poliția Locală, dacă încalcă regulile. Proiectul de lege depus în acest sens vine ca urmare a numeroaselor incidente generate de cei care merg cu trotinetele electrice.

25 mai 2023, 20:56
Românii cu trotinete electrice vor fi amendaţi şi de Poliţia Locală. Ce prevede proiectul de lege care reglementează acest aspect

Românii folosesc din ce în ce mai mult trotinetele electrice, fapt care a condus şi la creşterea numărului de nemulţumiri din partea pietonilor şi a şoferilor. Ei sunt deranjaţi de modul în care cei care folosesc trotinetele încalcă des regulile de circulaţie.

Astfel, a fost înregistrată la Senat o propunere legislativă prin care se doreşte ca abaterile conducătorilor de trotinete electrice să fie constatate şi amendate de poliţiştii locali.

Citeşte şi Situație halucinantă! Familia din țară îi făcea slujbe de pomenire, însă bărbatul era teafăr și nevătămat în Italia. Cum s-a putut ajunge la asta

“Având în vedere pericolul la care sunt expuşi în special pietonii dar şi ceilalţi participanţi la trafic precum şi numărul mare al accidentelor rutiere produse din cauza utilizării acestor vehicule prin nerespectarea normelor legale este necesară modificarea şi completarea legii nr. 155/2010 prin acordarea poliţiei locale a atribuţiilor de constatare şi aplicare a sancţiunilor contravenţionale în domeniul trotinetelor”, se arată în expunerea de motive.

Trotineta electrică este încadrată ca fiind un vehicul cu 2 sau 3 roţi, utilizat pentru transportul unei singure persoane care nu este prevăzut cu loc şezând sau care este echipat cu loc şezând pentru conducător, al cărui punct de şedere de referinţă se află la o înălţime mai mica sau egală cu 540 mm în cazul celor cu 2 roţi, respective la o înălţime mai mică sau egală cu 400 mm în cazul celor cu 3 roţi, a cărei viteză prin construcţie este mai mare de 6 km/h dar nu depăşeşte 25 km/h şi care este echipat cu motor electric.

Citeşte şi  Cutremur în județul Vrancea, joi seară. Unde s-a resimțit seismul și ce magnitudine a avut

În fapt, proiectul prevede modificarea Legii Poliţiei Locale, la articolul 7, litera j) . Acesta se modifică şi va avea următorul cuprins: „j) constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru incălcarea normelor rutiere de către pietoni, biciclişti, conducători de mopede, trotinete electrice şi vehicule cu tracţiune animală”, se arată în proiectul de lege.