Românii din SUA îi cer vicepreşedintelui Joe Biden să-l susţină pe Klaus Iohannis

Lideri de organizatii ale romanilor din Statele Unite, preoti, administratori de grupuri pe Facebook, reprezentanti ai presei de limba romana, precum si alti romani-americani i-au adresat, pe data de 26 septembrie, o scrisoare vicepresedintelui american Joe Biden, in care i-au solicitat sa abordeze in discutia cu presedintele Klaus Iohannis modul in care Statele Unite pot ajuta concret la intarirea statului de drept in Romania, cu precadere la protejarea independentei justitiei, transperanta guvernarii si sustinerea libertatii presei.

26 sept. 2015, 20:39
Românii din SUA îi cer vicepreşedintelui Joe Biden să-l susţină pe Klaus Iohannis

Parteneriatul strategic dintre Romania si Statele Unite functioneaza deja foarte bine la nivel militar, iar semnatarii scrisorii i-au multumit vicepresedintelui Biden pentru faptul ca Statele Unite au instalat scutul antiracheta in Romania si si-au marit prezenta militara in zona, scrie coalitiaromanilor.org.

„Un domeniu in care mai trebuie facute progrese in acest parteneriat strategic este intarirea statului de drept”, se arata in scrisoarea catre Joe Biden.

Vicepresedintele Biden si presedintele Iohannis au fost deja de acord, in discutia pe care au avut-o dupa alegerile prezidentiale de anul trecut, “ca statul de drept are o importanta cruciala atat pentru dezvoltarea economica cat si pentru securitatea nationala”.

„O democratie functionala, cu un stat de drept consolidat, necesita o justitie puternica care sa actioneze independent de orice presiune din exterior, indiferent ca ar veni de la politicieni, oameni de afaceri sau servicii secrete. Legea trebuie aplicata respectand demnitatea umana si urmand regulile si procedurile in toate situatiile”, i-au spus romanii din SUA vicepresedintelui Biden.

„Nu in ultimul rand, procesul judiciar necesita transparenta si responsabilitate, deoarece nici procurorii sau judecatorii nu sunt deasupra legii. Lupta pentru consolidarea statului de drept nu se termina niciodata, necesitand o monitorizare continua, cetateni angajati si o presa libera”, au continuat acestia.

„Acolo unde se intrunesc aceste conditii tarile sunt in siguranta, cetatenii prospera, iar economiile se dezvolta”, se spune in scrisoare.

„Din moment ce statul de drept este o componenta a parteneriatului strategic, va rugam sa abordati in discutia cu presedintele Iohannis pasi concreti pe care Statele Unite ii pot face pentru a sprijini procesul de a asigura si proteja independenta sistemului judiciar, o guvernare transparenta si o presa libera in Romania„, i-au cerut romanii din SUA lui Joe Biden.