Românii economisesc mai mult şi se împrumută mai puţin de la bănci

Că ţin banii la saltea, că-i ţin în bănci, românii economisesc tot mai mult. Datele oficiale arată că populaţia şi firmele din România au în conturi peste 50 de miliarde de euro, în timp ce valoarea creditelor luate de la bănci este mult mai mică, informează România TV.

29 ian. 2015, 09:21
Românii economisesc mai mult şi se împrumută mai puţin de la bănci

La sfârşitul anului trecut, în conturile deschise la bănci de români şi de firmele din ţară se aflau aproape 52 de miliarde de euro. Valoarea depozitelor a crescut puternic în ultimii ani şi a depăşit, în iulie anul trecut, nivelul creditelor acordate de bănci. Între timp, diferenţa dintre depozite şi credite a ajuns la 20 de miliarde de lei, adică aproape 5 miliarde de euro.

Decalajul este şi mai mare dacă ne referim doar la populaţie. Românii au depozite care valorează peste 30 de miliarde de euro, în timp ce soldul creditelor luate de populaţie a scăzut până la aproximativ 23 de miliarde de euro.

Pe hârtie, situaţia este una sănătoasă pentru bănci, însă pentru români nu înseamnă nicio afacere. Asta pentru că dobânzile primite pentru depozite sunt mult mai mici decât cele percepute de bănci pentru credite.

În plus, creditarea în scădere înseamnă o frână pentru economia românească. Băncile, însă, au ce face cu banii în plus: împrumută statul sau îşi plătesc datoriile faţă de băncile străine.