Românii iau decizii radicale, din cauza sărăciei. Cum încearcă să facă economie, înainte de cea mai grea iarnă din ultimii 30 de ani

Românii apelează la măsuri disperate, pe fondul noului context socio-economic. Cetățenii devin din ce în ce mai săraci din cauza inflației explozive, motiv pentru care sunt nevoiți să improvizeze. 

19 sept. 2022, 09:38
Românii iau decizii radicale, din cauza sărăciei. Cum încearcă să facă economie, înainte de cea mai grea iarnă din ultimii 30 de ani

Viața de student este frumoasă din multe puncte de vedere, dar în general, pentru majoritatea tinerilor, destul de grea din punct de vedere financiar.

Studenții, respectiv părinții acestora, trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar pentru alimente, chirie și utilități. Prețul chiriilor a crescut, iar pentru iarnă, se anunță tarife din ce în ce mai mari la utilități, produse alimentare și nealimentare și la servicii. Din acest motiv, din ce în ce mai mulți tineri sunt nevoiți să se mute împreună.

Unii tineri preferă să-și prelungească șederea cu părinții, alții să închirieze un imobil cu mai mulți colegi. De exemplu, în Cluj-Napoca, Sanda și Victoria, studente la Universitatea „Babeș-Bolyai”, una la teatru, cealaltă la economie și business, au decis să împartă o chirie de 430 de euro, plus restul cheltuielilor. Astfel, au postat un anunț pentru a aduce încă o fată în imobil, pentru a putea trece mai ușor peste iarnă.

„Chiar dacă întreținerea este mare, totul se împarte la trei, toate cheltuielile la trei. Dacă suntem prietene, poate împărțim și mâncarea”, a declarat Sanda Josan, pentru Pro TV.

 

„Oamenii sunt mai dispuși în ziua de azi să se mute mai repede împreună”

 

De asemenea, și cuplurile aleg să se mute sub același acoperiș, pentru a face economie. Printre aceștia, Petru și Cintia, doi tineri care au o relație de peste doi ani, care o bună perioadă de timp au plătit fiecare chirie, în propriul apartament.

„Eu eram la el tot timpul, el la mine și am zis că nu avea sens să facem toate aceste plimbări. Am decis să plătim o singură chirie, decât separat. A fost treptat, la început nu aveam banii la comun, dar cu timpul am început să îi avem”, a transmis Cintia, pentru sursa citată.

În opinia psihologului Dan Octavian Rusu, președintele Colegiului Psihologilor Cluj-Napoca, românii sunt mult mai dispuși în ziua de azi să împartă spațiul privat.

„În momentul în care alegi să împarți cu cineva viața, împarți și cheltuielile până la urmă. Beneficiile sunt faptul că dincolo de singurătate ești cu cineva care te ajută, te sprijină. Oamenii sunt mai dispuși în ziua de azi să se mute mai repede împreună, mai devreme”, a declarat Rusu.