Românii îşi primesc înapoi banii pe taxe şi impozite. Au fost încasate ilegal, a decis Curtea de Conturi

Decizie surprinzătoare în România. Primăria unui oraş se vede nevoită să-i despăgubească pe cetăţeni, după ce oamenii ar fi plătit nejustificat anumite sume pentru taxe şi impozite.

26 mart. 2024, 09:56
Românii îşi primesc înapoi banii pe taxe şi impozite. Au fost încasate ilegal, a decis Curtea de Conturi

Autorităţile locale pot pune taxe şi impozite aproape după bunul plac, astfel că se poate ajunge şi la majorări de 500%. Într-un oraş din România ănsă, se dau înapoi banii pe taxe şi impozite. Cetăţenii din Orşova au început acţiunea în instanţă în urmă cu trei ani, după ce taxele le-au fost majorate cu până la 50%. Acţiunea a fost demarată de 70 de familii.

Cu toate acestea, cetăţenii nu îşi vor primi încă banii înapoi, întrucât primăria a atacat decizia la Curtea de Apel. În ajutorul lor a sărit și un ONG, oamenii fiind revoltați că trebuie să scoată mai mulți bani decât alții din alte zone. Aceștia vor să se anuleze decizia de a se mări taxele și impozitele locale încasate în urmă cu 3 ani.

„Aceste hotărâri de Consiliu Local au fost atacate în instanță și au fost câștigate de anumite familii din Orșova”, a declarat președintele asociaţiei Împreună Renaștem Orșova, Ciprian Mocanu.

Taxe și impozite 2024. Românii care nu plătesc impozit pe casă și mașină

„Noi, prin Asociația Împreună Renaște Orșova, am ajutat orșovenii care au apelat la noi și am susținut toate aceste demersuri”, a mai spus președintele asociației, mai arată sursa menționată anterior.

Orșova este orașul unde locuitorii pot primi banii pe taxe și impozite înapoi. Mare atenție, însă, este vorba numai de familiile care au mers în instanță pentru a-și cere drepturile, dar pentru asta mai au de așteptat.

Taxe şi impozite 2024. Majorare cu 500%. Nu poţi să-ţi îneci amarul, se scumpesc alcoolul şi ţigările!
,

Finanțele vor fi încasate de aceste persoane numai în cazul în care decizia instanței va rămâne definitivă. În aceeași notă, Curtea de Conturi le-a cerut autorităților să revină asupra deciziei de majorare a taxelor si impozitelor ilegale. „Nu mi se pare normal. Am ajuns să plătim taxele și impozitele, ca și cum am avea salarii de parlamentari, noi nu avem, nu suntem așa”, a spus un cetățean din Orșova despre taxele uriașe din oraș. Dacă decizia instanței va rămâne definitiva, orșovenilor trebuie să li se restituie sumele încasate ilegal.

Taxe şi impozite reduse cu 10% dacă sunt achitate până pe 31 marte

 

Am intrat în ultima săptămână în care se mai aplică o reducere la taxe și impozite pentru cei care plătesc integral sumele aferente. Doar până la 31 martie, inclusiv, cei care plătesc impozitul pe locuință, teren și mașini beneficiază de o bonificaţie de 10%.

Contribuabilii români pot plăti dările locale atât fizic, cât și online, fie prin platforma oficială a statului român, ghișeul.ro, fie pe site-urile primăriilor (acolo unde această facilitate există).