Românii, la coadă la vot în Diaspora. În multe oraşe europene românii au aşteptat cu orele să intre să voteze VIDEO

Alegeri europarlamentare tensionate in Diaspora. Mii de români au ieşit la vot şi în străinătate, încă de la primele ore ale dimineţii, în ciuda faptului că vremea nu este prielnică în mare parte din Europa. La foarte multe secţii de votare, precum cele din Roma, Londra, Dublin, Roma sau Offenbach s-au format cozi uriaşe, sute de români așteptând să-și exercite dreptul la vot. Cozi s-au format și în fața secțiilor de votare din Bruxelles, Verona, Dublin, Antwerp, Amsterdam, Lille, Berlin Regensburg, Stuttgard şi Frankfurt, românii declarându-se nemulțumiți, pe rețelele de socializare, că așteaptă ore bune la coadă din cauza organizării slabe a autorităților române. În mai multe oraşe din Spania şi Germania, românii nemulţumiţi de timpul de aşteptare pentru a-şi exercita dreptul de vot au scandat în faţa secţiei de vot: "PSD, ciuma roşie".

26 mai 2019, 06:18
Românii, la coadă la vot în Diaspora. În multe oraşe europene românii au aşteptat cu orele să intre să voteze VIDEO

Mai multe incidente au avut loc la Castellón, în Spania, după ce sute de români care stau la coadă pentru a vota au început să strige „Hoţii” şi „Ruşine să vă fie!”, nemulţumiţi de faptul se înaintează foarte greu cu votul. Imaginile au fost postate pe reţelele de socializare.

MAE, despre cozile din Diaspora: Au fost situaţii când au ajuns simultan cinci autocare cu alegători sau când s-au schimbat urnele

„La Castellón, unde e cea mai mare comunitate de romani din Spania, se striga #hotii . Oamenii sunt foarte nemulţumiţi pentru că se înaintează foarte greu, mai sunt foarte multe persoane care vor sa voteze şi autorităţile nu vor sa suplimenteze stampilele de vot!”, a scris o femeie, pe Facebook.

Oamenii au început să scandeze „Hoţii! Hoţii!” şi la faţa locului a venit Poliţia.

„Off offf… Autorităţile romane ne pun mereu în situaţii jenante în fata Europei „, a mai scris femeia.

La consulatul de la Roma s-au format deja cozi, la doar 30 de minute de la deschiderea urnelor de vot. Şi la Bruxelles, la secţia consulară a ambasadei s-au format cozi.

La München şi la Stuttgartromanii au luat cu asalt secţiile de vot. Poliția a intervenit pentru a menține ordinea la intrarea în consulatul din Stuttgart, astfel încât oamenii care așteaptă la rând să poată intra să voteze.

Şi la Torino s-au format cozi. În Diaspora s-au deschis 441 de secţii de vot, un număr mult mai mare faţă de alegerile trecute.

Şi alegătorii moldoveni care au cetăţenie română şi locuiesc în Republica Moldova au stat la cozi duminică pentru a-şi exercita dreptul de vot în alegerile pentru Parlamentul European, informează media de peste Prut.

Peste 30.000 de moldoveni cu cetăţenie română se prezentaseră la vot în Republica Moldova până la ora 19:00. Cei mai mulţi alegători s-au prezentat la secţiile de votare din Chişinău, Ialoveni şi Orhei. Cei mai puţini alegători s-au prezentat la secţia de vot din satul Carabetovca, raionul Basarabeasca.

Imagini cu procesul de votare la Roma: