Românii nu se înghesuie să ridice pastilele de iod. Ministrul Sănătății spune că nu este vorba despre un eșec al campaniei de informare: „Nu avem o mentalitate de prevenție”

Românii nu se înghesuie să ridice pastilele de iodură de potasiu. Până în aceste momente, aproximativ 1% din cele 30 de milioane de pastile de iod achiziționate de Ministerul Sănătății au fost ridicate din farmacii.

03 oct. 2022, 15:24
Românii nu se înghesuie să ridice pastilele de iod. Ministrul Sănătății spune că nu este vorba despre un eșec al campaniei de informare: „Nu avem o mentalitate de prevenție”

Putin și bombele sale nucleare nu îi sperie pe români. Aproximativ 1% din cele 30 de milioane de pastile de iodură de potasiu achiziționate de Ministerul Sănătății au fost ridicate din farmacii. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că nu e vorba despre un eșec al campaniei de informare, ci mai degrabă de mentalitate.

Citește și Sute de mii de români și-au ridicat pastilele de iod în luna august. Rafila: „În caz de accident nuclear, e bine ca medicamentul să fie la îndemână”

„Nu e vorba de eșecul unei campanii, e vorba de mentalitate. Noi întotdeauna nu avem o mentalitate de prevenție.

Nu e un eșec al unei campanii, suntem datori ca stat să asigurăm câteva produse care pot fi utilizate în situații speciale.

Faptul că noi suntem pregătiți și vedem și în alte țări același lucru – se procură sau se produce iodură de potasiu, se distribuie populației – , noi suntem datori ca şi stat, nu neapărat ca şi Minister al Sănătăţii, să asigurăm câteva produse care pot fi utilizate într-o situaţie specială. (…) Noi nu putem să eludăm legea şi să eliberăm fără prescripţie medicală un produs care este în categoria produselor care se livrează pe bază de prescripţie medicală.

Cred că o mai mare responsabilitate, atât din partea medicilor, din partea populaţiei, o înţelegere mai clară a contextului în care ne găsim în momentul de faţă va duce în timp la schimbarea acestei situaţii”, a declarat Rafila.

Ministrul Sănătății a spus că, potrivit raportărilor din luna august, numărul de persoane care au solicitat aceste pastile a crescut aproape de 200 de ori faţă de luna precedentă. Rafila a explicat că este vorba despre un produs care are valabilitate trei ani.

Întrebat despre posibilitatea ca aceste pastile să fie întoarse în depozite, ministrul Rafila a răspuns: „O să luăm decizia potrivită în momentul potrivit. Important este să existe disponibilitate în cele peste 2.500 de farmacii la nivelul ţării”.

Citește și UE recunoaşte riscurile unui accident nuclear la Zaporojie. Donează de urgenţă Ucrainei 5,5 milioane de pastile de iodură de potasiu