Românii nu vor să-şi asigure locuinţele împotriva dezastrelor, cu toate că asigurarea este obligatorie VIDEO

Doar 5% dintre locuinţele din România sunt asigurate împotriva dezastrelor, deşi asigurarea este obligatorie. Specialiştii spun că de vină sunt în primul rând autorităţile, care îi despăgubesc pe cei afectaţi de dezastre naturale. Asigurarea unei locuinţe din chirpici costă 10 euro pe an, iar valoarea despăgubirii este de cel mult 10.000 de euro. Băncile îi obligă pe cei care iau credite imobiliare să îşi asigure locuinţele împotriva dezastrelor.

07 oct. 2013, 15:08
Românii nu vor să-şi asigure locuinţele împotriva dezastrelor, cu toate că asigurarea este obligatorie VIDEO

Asigurarea caselor împotriva dezastrelor este obligatorie doar pe hârtie. Doar 5% din locuinţele din România sunt asigurate în prezent. Specialiştii dau vina pe autorităţi, care îi despăgubesc pe românii afectaţi de dezastre. Mai eficiente decât statul sunt băncile, care îi obligă pe clienţi să-şi facă asigurare la casele luate pe credit, potrivit România TV.

Citeşte şi Dragnea: Nu mai putem obliga o familie care locuieşte într-o casă de chirpici să aibă asigurare obligatorie

Nimic nu-i convinge pe români să-şi asigure casele în faţa dezastrelor. Pânâ acum, doar 420.000 de locuinţe sunt asigurate pentru inundaţii, alunecări de teren sau cutremur.

E clar că e un interes scăzut din partea oamenilor şi interesul ăsta scăzut pleacă în primul rând de la faptul că atunci când se produc dezastre de felul ăsta, inundaţii,vin autorităţile locale şi declară că ei vor repara, vor înlocui. Atunci cine să se mai asigure şi de ce?„, a declarat Bogdan Andriescu, preşedintele UNISICAR.

Citeşte şi Poliţa obligatorie a locuinţei va putea fi cumpărată şi de la asigurători care nu fac parte din PAID

Asta deşi preţul unei asigurări este destul de mic: 10 euro pe an pentru o casă din chirpici şi 20 de euro pentru o locuinţă din cărămidă. Situaţia nu se va schimba, însă, fără intervenţia autorităţilor, cred specialiştii. Există, însă, instituţii mai eficiente decât statul. băncile, de exemplu, îi obligă pe cei care iau credite imobiliare să îşi asigure casa. în acest fel, este protejat şi proprietarul, şi banca, în cazul în care se produce un dezastru.