Românii, obligați să aleagă între pensie și salariu. Cine sunt „specialii” din proiectul de lege

Din ce în ce mai mulți dintre români se apropie de scenariul sărăciei extreme. În această fază ar putea ajunge și cetățenii care nu vor mai putea lucra la stat, dacă sunt pensionari. 

12 apr. 2023, 17:51
Românii, obligați să aleagă între pensie și salariu. Cine sunt „specialii” din proiectul de lege

Guvernul Nicolae Ciucă are în plan să interzică posibilitatea de a încasa pensie și salariu în același timp, pentru angajații companiilor de stat. Astfel, executivul ar urma să economisească în jur de 1,7 miliarde de lei, anual.

O lege ce vizează pensionarii care lucrează la stat a fost votată și în legislatura trecută, dar nu a fost implementată. Proiectul creat către ministrul Muncii din partea PNL, Raluca Turcan, în perioada Guvernului Ludovic Orban, a rămas la sertar.

Inițiativa legislativă interzicea cumulul pensie-salariu și se aplica doar angajaților din instituțiile publice.

 

Cine sunt românii vizați de proiectul de lege

 

Totuși, legea avea și o serie de excepții: persoanele alese în funcție de autoritate sau demnitate publică sau cei pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituție.

Astfel, „specialii” legii ar fi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, premierul Nicolae Ciucă sau judecătorii Curții Constituționale. Practic, nu ar fi fost obligați să aleagă între pensie și salariu.

O altă variantă ar fi ca interdicția să nu se aplice doar așa-zișilor tineri pensionari, scrie Antena 3. Mai exact, celor care au ieșit la pensie, profitând de legi speciale și care s-au angajat apoi din nou la stat.

În plus, proiectul de lege prevede și înghețarea angajărilor la stat, cu anumite excepții. O categorie ar fi ambulanțierii, unde există probleme de personal. În trecut au existat, de asemenea, derogări în domenii precum Sănătate, Apărare și Ordine Publică, dar și Educație.