Românii plătesc încă facturi uriaşe la energie. Guvernul analizează schimbarea schemei de plafonare

Guvernul României ia în considerare modificarea plafoanelor pentru energie, cu scopul de a reduce costurile suportate de consumatori. Chiar dacă prețul electricității și al gazului a înregistrat scăderi, furnizorii continuă să încaseze sumele maxime plafonate. Această situație generează discuții în privința necesității unei revizuiri legislative pentru a ajusta schemele de plafonare.

02 feb. 2024, 22:31
Românii plătesc încă facturi uriaşe la energie. Guvernul analizează schimbarea schemei de plafonare
Românii plătesc încă facturi uriaşe la energie. Guvernul analizează schimbarea schemei de plafonare

Românii plătesc încă facturi uriașe la energie. Prețul gazului pe piața bursieră a înregistrat o scădere, tranzacționându-se chiar și cu 135 de lei/MWh, în timp ce guvernul a stabilit un prag de 150 de lei/MWh. Din cauza legislației actuale, guvernul nu poate reduce plafonul stabilite fără a modifica legea. Schema de plafonare rămâne în vigoare până anul viitor. Consumatorii, atât casnici cât și noncasnici, beneficiază de o plafonare a prețului, însă aceasta este ridicată peste prețul de la bursă. Astfel, furnizorii nu sunt încurajați să ofere prețuri mai mici, iar statul acoperă diferența dintre plafon și prețul real.

Citeşte şi: Facturile la gaze s-ar putea dubla. Avertisment cumplit pentru românii cu centrale

Potrivit schemei actuale, un consumator casnic plătește 0,31 lei/kWh pentru gaze, echivalentul a 310 lei/MWh. Consumatorii noncasnici beneficiază de o plafonare, cu un cost de 0,37 lei/kWh. Guvernul trebuie să modifice plafonul pentru a încuraja furnizorii să ofere gaze mai ieftine populației și pentru a reduce facturile consumatorilor. Din acest motiv, Ministerul Energiei efectuează analize în acest sens, iar premierul Marcel Ciolacu a solicitat ministrului să vină cu o variantă în timp util pentru reducerea plafonului, transmite Antena 3.

Citeşte şi: Cum au ajuns românii să plătească facturi mai mari la gaze și electricitate față de restul Europei în ciuda plafonării prețurilor la energie

Modificarea schemei de plafonare este esențială pentru a asigura accesul la energie mai ieftină pentru populație. O revizuire legislativă corespunzătoare ar putea contribui la alinierea plafonurilor la prețurile reale de pe piața energetică, generând beneficii semnificative pentru consumatori și evitând plata excesivă a diferenței de către stat.