Românii pot primi VOUCHERE DE VACANŢĂ de până la 6.300 de lei. Decizia a fost luată în Parlament

Toţi angajaţii, atât de la stat, cât şi de la privat, pot primi vouchere de vacanţă. Decizia a fost luată în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional, iar proiectul va merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis. Potrivit legii, angajatorii pot oferi vouchere de vacanţă de până la 6.300 de lei, bani pe care şi-i va deduce din impozit.

03 iun. 2015, 11:58
Românii pot primi VOUCHERE DE VACANŢĂ de până la 6.300 de lei. Decizia a fost luată în Parlament

Camera Deputaţilor a decis, miercuri, ca angajaţii pot oferi vouchere de vacanţă, într-un cuantum de maximum şase salarii minime pe economie. Cum salariul minim va crește la 1.050 lei de la 1 iulie, voucherele de concediu acordate nominal pot ajunge la 6.300 de lei.

Deputaţii au adoptat în acest sens, cu 303 voturi „pentru” şi 12 abţineri, Ordonanţa 8/2014 care modifică Ordonanţa de urgenţă 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă. Reglementările aprobate de către deputaţi vor fi aplicate în 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii.

Astfel, indiferent că lucrează la stat sau la privat, din această vară, toţi angajaţii pot beneficia de vouchere de vacanţă, suma urmând să fie dedusă mai apoi din impozitele şi taxele angajatorilor.

Angajaţii din sistemul privat pot beneficia de vouchere de vacanţă sau de primă de vacanţă, pe care angajatorul le acordă în urma negocierii, iar în sistemul public, în urma unui amendament adoptat, vor beneficia doar de vouchere de vacanţă nu şi de bani sau prime de vacanţă.

VEZI AICI PROIECTUL DE LEGE

Potrivit prevederilor legii, într-un an calendaristic, angajaţii au dreptul o singură dată la vouchere de vacanţă şi nu vor mai primi şi prime pentru concediu sau alţi bani pentru biletele de odihnă. Aleşii au introdus şi niste condiţii. Tichetele pot fi folosite doar în ţară şi vor fi nominale.

Proiectul de lege, adoptat miercuri, introduce un nou instrument – voucherul de vacanţă pe suport electronic.

Atât voucherele de vacanţă pe suport electronic, cât și voucherele de vacanţă pe suport de hârtie, vor fi utilizate doar în unități turistice autorizate de Autoritatea Naţională pentru Turism.

Sistemul voucherului de vacanţă, indiferent de suportul pe care este emis, păstrează facilităţile fiscale oferite angajatorilor (deductibilitate şi scutirea de la plata contribuţiilor şi taxelor salariale).

Citeşte şi DECIZIE importantă pentru PENSIONARI, adoptată în Parlament. Ce schimbări vor avea loc VIDEO

În plus, emiterea voucherelor de vacanţă rămâne sub controlul Ministerului Finanţelor şi va permite intrarea pe piaţă a oricărui actor care respectă condiţiile.

Parlamentarii au mai votat o lege a tichetelor de vacanță încă de anul trecut, dar ea nu se aplică nici până azi. Mai exact, potrivit reglementarilor aplicabile de la jumatatea anului trecut, angajatii din mediul privat si cei din sectorul bugetar vor primi in locul tichetelor de vacanta vouchere de vacanta in valoare de maximum sase salarii minime brute. Noile tichete vor fi emise numai in sistem online, incepand din 1 ianuarie 2015, se arata intr-un act normativ publicat in 2014.

Potrivit Legii nr. 94/2014 pentru aprobarea OUG nr. 8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanta, care a intrat in vigoare pe 6 iulie, tichetele de vacanta acordate angajatilor din sectorul privat si bugetarilor se inlocuiesc cu vouchere de vacanta.

Camera Deputaţilor este for decizional.