Românii preferă să economisească în loc să se îndatoreze în următorul an

Românii preferă să economisească decât să se îndatoreze în următorul an, având în vedere că doar 12% din populaţia bancarizată declară că intenţionează să contracteze un anumit tip de credit în următoarele 12 luni, în timp ce 42% susţin că vor să economisească în aceeaşi perioadă, potrivit unui studiu al Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar dat publicităţii joi.
Iulian Tudor
21 aug. 2014, 12:53
Românii preferă să economisească în loc să se îndatoreze în următorul an

În ceea ce priveşte contractarea unui credit, cei mai mulţi dintre respondenţi estimează că vor lua un credit de nevoi personale fără ipotecă (5% dintre respondenţi), în timp ce doar 2% declară că au intenţia de a contracta un credit imobiliar sau ipotecar.

În prezent, 36% din totalul populaţiei bancarizate are credit, trei sferturi utilizând creditul de nevoi personale fără ipotecă. „Un procent mai mare dintre persoanele care au economii, fie că este vorba de numerar (49%) sau depozite la termen (51%) declară că nu au avut niciodată un credit”, mai reiese din studiul citat.

Potrivit documentului, aproape jumătate dintre respondenţi preferă să economisească decât să se împrumute atunci când doresc să facă o achiziţie al cărei cost depăşeşte veniturile lunare ale acestora. „Acest răspuns este oferit cu predilecţie de cei care au deja economii, indiferent că este vorba de numerar, depozite la termen sau conturi de economii, precum şi de cei care nu au credite”, se mai arată în studiul Fondului de garantare a depozitelor.

În acest context, 22% din totalul populaţiei bancarizate declară că a făcut economii în ultimul an, iar 42% din aceeaşi categorie intenţionează să economisească în 2014, motivul invocat de majoritatea respondenţilor fiind lipsa de siguranţă faţă de viitorul apropiat. „În comparaţie cu media ultimilor 2 ani, doar un român din patru estimează că va economisi mai mult în 2014”, reiese din studiul citat.

Dintre cei care au economisit în ultimul an, circa 30% au pus deoparte o sumă mai mare decât în 2012, principalul factor fiind majorarea veniturilor, în timp ce 25% au economisit mai puţin din cauza creşterii cheltuielilor curente.

„Într-o ierarhie a instrumentelor de economisire utilizate în ultimul an, pe primul loc se află numerarul (50%), urmat de depozitele la termen (26%) şi conturile de economii (19%)”, se mai arată în studiu.

Potrivit cercetării FGDB, 33% din populaţia bancarizată consideră numerarul drept cel mai sigur instrument de economisire, această percepţie aparţinând cu precădere persoanelor fără economii la bănci, cu un grad scăzut de informare despre bănci şi garantarea depozitelor, precum şi respondenţilor care nu au încredere în bănci. Pe locurile următoare, cele mai sigure instrumente de economisire sunt considerate depozitele la termen (26%) şi investiţiile imobiliare (22%).

În ceea ce priveşte profitabilitatea, „populaţia bancarizată din România plasează pe primul loc investiţiile în terenuri şi locuinţe (cu 29% din menţiuni, din care 26% în mediul rural şi 30% în mediul urban), o schimbare faţă de studiul din 2010, când această metodă înregistra doar 19% din menţiuni”, se mai arată în studiul citat.

Citeşte şi Soluţie: Cum pot scăpa românii mai uşor de datoriile la bănci

DailyBusiness
Știi care este ”vampirul” energetic din casa ta? Te usucă la factura de curent!
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Șoc uriaș pentru o elevă din Iași care luase 4,4 la română la BAC. Nota uriașă primită după contestație
Capital.ro
Românii trebuie să achite banii către stat. Declarația, obligatorie în fiecare lună. Amendă pentru lipsa acesteia
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Adevarul
Artificiile statului pentru plata unor bugetari de lux: angajați cu leafă la mai multe ministere și indemnizații în multiple Consilii de Administraţie
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Zodia care ar putea avea probleme la locul de muncă. Merge pe gheață subțire
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Dani Oţil a dat de belea! Cafeneaua de fițe din Herăstrău l-a costat scump: afacerea i s-a scufundat, iar datoriile îl
Playsport.ro
Amendă de 1.600 de lei și suspendarea permisului pentru o greșeală banală în trafic. Mare atenție la...
Capital.ro
Se schimbă permisul de conducere în România. UE ne obligă. Toți șoferii trec la acest document
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări