Românii proprietari de apartamente riscă să fie dați în judecată de asociațiile de proprietari, dacă nu respectă această regulă

În contextul urban aglomerat și al costurilor tot mai mari legate de locuire, plata la timp a cotelor de întreținere reprezintă o obligație fundamentală pentru proprietarii de apartamente din condominii. Legea este clară: întârzierile repetate pot atrage nu doar penalități financiare, ci și procese în instanță, ba chiar executări silite în cazurile extreme.
Mircea Filipescu
12 apr. 2025, 14:10
Românii proprietari de apartamente riscă să fie dați în judecată de asociațiile de proprietari, dacă nu respectă această regulă

Potrivit Legii nr. 196/2018, fiecare proprietar este obligat să achite la timp cota sa de contribuție la cheltuielile comune ale blocului. Mai exact, sumele aferente întreținerii trebuie achitate în maximum 30 de zile calendaristice de la data afișării listei de plată lunare. Dacă acest termen este depășit, asociația de proprietari are dreptul să aplice penalități de întârziere.

Aceste penalități nu pot depăși 0,2% pe zi din suma datorată și se aplică doar după ce a trecut perioada legală de 30 de zile de întârziere, scrie Capital. De asemenea, valoarea totală a penalităților nu poate depăși suma inițial datorată.

Pașii legali pentru recuperarea datoriilor

Pentru a-și recupera banii, asociațiile de proprietari trebuie să urmeze o serie de pași clar stabiliți:

Notificarea restanțierilor – Administratorul asociației trebuie să trimită o înștiințare scrisă către proprietarii cu datorii, precizând sumele restante și termenul până la care acestea trebuie achitate.

Informarea comitetului executiv – Administratorul trebuie să anunțe comitetul executiv și președintele asociației despre existența restanțelor.

Acționarea în instanță – Dacă, în termen de 60 de zile de la scadență (deci 90 de zile de la afișarea listei), sumele nu sunt achitate, președintele asociației are dreptul să acționeze în instanță proprietarii restanțieri. Această intenție trebuie comunicată tuturor locatarilor prin afișare la avizier.

Ipotecă legală și executare silită

Un alt instrument legal aflat la dispoziția asociației este instituirea unei ipoteci legale asupra apartamentului deținut de proprietarul restant. Aceasta poate fi înscrisă în cartea funciară, iar radierea ei este posibilă doar după achitarea integrală a datoriilor. În caz de neplată, se poate ajunge inclusiv la executare silită.

Mai mult decât atât, autoritățile locale beneficiază de drept de preempțiune asupra locuințelor care ajung în procedura de executare. Acestea pot achiziționa apartamentele respective pentru a le transforma în locuințe sociale.

Termenul de prescripție este de trei ani

Conform Codului Civil, datoriile față de asociația de proprietari se prescriu în termen de trei ani. Dacă în acest interval de timp nu este inițiată nicio acțiune legală pentru recuperarea sumelor restante, dreptul asociației de a solicita plata se stinge.

Recomandări pentru proprietari și asociații

Pentru a evita situațiile neplăcute și acțiunile în instanță, proprietarii trebuie să fie conștienți de obligațiile lor financiare față de comunitate. Pe de altă parte, asociațiile de proprietari au responsabilitatea de a gestiona cu rigurozitate fondurile comune și de a acționa prompt în cazul neplății.

Citește și: Cât costă mielul la LIDL cu o săptămână înainte de Paște. Îl poți comanda direct din aplicație

DailyBusiness
Autostrăzile A7 și A8, scoase din PNRR. Guvernul caută urgent finanțare alternativă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Inna, mai mult goală la „Beach, Please”! Cât a costat ținuta cu care a înnebunit internetul! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Clasament devastator! O companie low-cost preferată de români, în topul celor mai slabe linii aeriene
Capital.ro
Sportul românesc e în doliu. S-a stins un adevărat simbol. Boala a răpus-o prea tânără
Playtech.ro
Actul fără de care nu poţi face succesiunea, în 2025. Tot ce trebuie să ştii pentru a primi moştenirea
DailyBusiness
Ce salariu are Dan Turturică, şeful TVR. În 2024, instituţia a cerut 32,2 milioane de euro la rectificarea bugetară
Adevarul
Cum sfidează nepotul lui Fidel Castro regimul de la Havana: „Eliberați diavolul”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
O nouă obligație pentru șoferi. Riscă să rămână fără permis
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul criminalului din Mureș. O femeie a fost reținută după o glumă pe TikTok
Cancan.ro
S-a aflat abia acum motivul pentru care Emil Gânj ar fi ucis-o, de fapt, pe Anda: 'El n-a suportat asta'
Playsport.ro
Cine este omul din umbra lui Selly, co-organizator la “Beach, Please”, cu care a făcut 10 milioane de euro. George...
Capital.ro
Taxă pentru pensionari. Se achită obligatoriu în toată țara. Ministrul Muncii a anunțat: Afectează veniturile a peste 1,7 milioane de români
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
VIDEO „Ne dă în cap și pleacă!” Emil Gânj a amenințat familia Andei. Criminalul din Mureș a băgat frica în localnici: „A spus că mai are încă două persoane de achitat”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Când se dau voucherele pentru curent electric. Ministrul a dat vestea
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine stinge lumina de la NASA? Despre cum dispar schimbările climatice din fața ochilor publici