Românii schimbă mai des maşina decât mobila din casă

Criza financiară a scăzut bugetele românilor pentru amenajarea sau reamenajarea casei, iar oamenii privesc cu mare atenție atunci când fac o achiziție.

26 ian. 2012, 13:50
Românii schimbă mai des maşina decât mobila din casă

Criza îşi face simţite efectele şi în România. Dacă până acum trei ani, românii se înghesuiau să-şi cumpere locuinţe şi să le mobileze după ultima modă, acum se gândesc de două ori înainte să investească, iar „impulsul de moment” a cam dispărut.

„Încă de anul trecut vorbeam despre o tendință resimțită pe plan global încă din primele luni ale lui 2009 un comportament tot mai precaut al consumatorilor, pe fondul a ceea ce noi am numit o criză de «încredere» în stabilitatea propriilor venituri.
În momentul de față, putem spune că persistă comportamentul precaut și orientarea consumatorilor către investiţiile profitabile pe termen lung. Românii evaluează și cântăresc mai mult ca înainte, luând decizia de cumparare pe baza planificării, nu a impulsului de moment”, a declarat, pentru RTV.NET, Daniela Stoican, PR manager IKEA România.

„Pot spune că românii își schimbă mașinile mai des decât își reamenajează locuințele. Ei pun casa pe locul trei în buget după haine și masini. Dar în ultimul an s-a resimțit o preocupare mai mare mai ales pentru amenajarea camerelor de oaspeți, a sufrageriilor, pe fondul unei oarecare modificări a comportamentului de consum”, a mai declarat Lars Lund, country manager Kika România.

Românii ar putea aloca anul acesta mai mulți bani pentru amenjarea locuinței

Retailerii de mobilă sunt optimişti în privinţa vânzărilor în 2012.

„Din punct de vedere al bugetului dedicat cumpărarii de mobilă nu ne asteptam la schimbări semnificative. În cazul magazinului nostru, bugetul mediu a fost anul trecut putin peste 100 de euro, în creștere ușoara față de 2010. Ne așteptăm în continuare la un avans redus. Jucătorii din piața de mobilă se vor concentra pe caștigarea de cotă de piață prin oferte și servicii pentru client”,  a declarat Lars Lund, country manager Kika România.