România, pe antepenultimul loc la deplasări zilnice cu maşina. Cum se explică blocajele din trafic?

Doar 40% dintre români circulă zilnic cu maşina. Cele mai recente date ale Comisiei Europene arată că ne clasăm printre locurile codaşe în topul statelor membre care utilizează autoturismele zilnic. În schimb ne place să mergem pe jos sau cu mijloacele de transport în comun.

08 ian. 2015, 11:32
România, pe antepenultimul loc la deplasări zilnice cu maşina. Cum se explică blocajele din trafic?

Dintre cetățenii țărilor europene, românii sunt pe antepenultimul loc la categoria deplasări zilnice cu mașina, scrie b1.ro. Potrivit sondajului emis de Comisia Europeană, 40% dintre românii intervievați au declarat că folosesc autoturismele pentru deplasările de zi cu zi.

Citeşte şi Cum DEZGHEŢI şi DEZABUREŞTI mai repede GEAMURILE de la maşină

Penultimul loc este ocupat de maghiari, cu 33 de procente, iar pe ultima poziție se află letonii cu 38 la sută. În schimb, nouă şi polonezilor ne place să folosim mijloacele de transport în comun. la acest capitol ne clasăm pe locul doi. Practic, 29% dintre românii care au participat la sondaj spun că preferă să se deplaseze cu autobuzul, tramvaiul sau metroul. Ne place și mersul pe jos, comparativ cu ceilalți europeni. 23% dintre respondenții români s-au declarat pietoni, fiind pe locul al doilea în Uniunea Europeană, la egalitate cu portughezii.

În privința călătoriilor lungi, alegem orice tip de transport, mai puțin cel naval, asta în ciuda accesului generos la Marea Neagră și la Dunăre. Suntem pe ultimul loc la utilizarea transportului naval. 66% dintre români folosesc mașina atunci când vine vorba de o călătorie de cel puțin 300 km, 20% autobuzul, 14% avionul și 11% trenul.

Citeşte şi Uluitor. De 28 de ani conduce fără permis, însă abia acum a fost prins

Deplasări zilnice cu autoturismul

40% – români

33% – unguri

38% – letoni

Deplasări zilnice cu mijloacele de transport în comun

29% – români, polonezi- se deplasează cu mijloace de transport în comun

23% – români, portughezi- se deplasează pe jos

0% – români- deplasări cu mijloacele de transport naval

În privința călătoriilor lungi românii preferă:

66% – deplasările cu autoturismul

20% – deplasările cu autobuzul

14% – deplasările cu avionul

11% – deplasările cu trenul