Românii sunt foarte inventivi. Au găsit o metodă pentru a-și dubla veniturile. Fură saci cu PET-uri pentru a le returna a doua oară

Returnarea de PET-uri pentru a încasa banii din garanție a devenit o îndeletnicire zilnică pentru unii români. Din asta ajung să-și asigure banii necesari pentru traiul de zi cu zi. Iar unii au găsit o metodă pentru a dubla veniturile.
Alina Costache
23 aug. 2024, 12:48
Românii sunt foarte inventivi. Au găsit o metodă pentru a-și dubla veniturile. Fură saci cu PET-uri pentru a le returna a doua oară

Românii au ajuns să fure sacii cu PET-uri pentru a le returna a doua oară.  Garda Naţională de Mediu a dat peste 500 de amenzi, în valoare de 2.768.000 lei, în urma controalelor care au vizat Sistemul de Garanţie Returnare. Una dintre amenzi a fost dată administratorului SGR pentru că nu a asigurat preluarea ambalajelor de la punctele de returnare cu o frecvenţă care să nu perturbe buna funcţionare a comercianţilor.

 

Amenzi de la Garda de Mediu pentru neridicarea sacilor cu PET-uri

Garda Naţională de Mediu a transmis că a desfăşurat, în perioada 5 iulie – 5 august, un control tematic la nivel naţional pentru verificarea implementării şi funcţionării Sistemului de Garanţie Returnare (SGR) la comercianţii care vând produse în ambalaje SGR şi la Administratorul SGR. Au fost făcute 3.647 de controale, în urma cărora au fost aplicate 535 de amenzi, în valoare de 2.768.000 lei.

”În acest context, Garda Naţională de Mediu a realizat 3.647 controale în urma cărora au fost aplicate 535 in valoare de 2.768.000 lei. Dintre acestea, pe palierul SGR au fost aplicate 422 sancţiuni contravenţionale, constând în 293 avertismente şi 129 amenzi în valoare de 1.450.000 lei.

Totodată, pentru nerespectarea condiţiilor din actele de reglementare în domeniul protecţiei mediului şi pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul gestiunii deşeurilor, au fost aplicate 113 sancţiuni contravenţionale, constând în 25 vertismente şi 88 amenzi, în valoare de 1.318.000 lei.

Principalele abateri privind legislaţia specifică SGR care au impus sancționarea comercianților au vizat:

  • obligaţia de a utiliza programul informatic pus la dispoziţie de administratorul SGR, pentru raportarea ambalajelor;
  • obligaţia de a încheia contracte cu Administratorul SGR, în vederea îndeplinirii obligaţiilor ce decurg din HG nr.1074/2021;
  • obligaţia de a organiza puncte de returnare pentru ambalajele SGR;
  • obligaţia de a permite exclusiv administratorului SGR preluarea ambalajelor SGR de la punctele de returnare
  • obligaţia de a se înregistra în baza de date gestionată de Administratorul SGR.
  • obligaţia comercianţilor de a ţine evidenţa numărului total al produselor comercializate în ambalaje SGR;

Totodată, pentru că nu a asigurat preluarea ambalajelor SGR de la punctele de returnare cu o frecvenţă şi o manieră care să nu perturbe buna funcţionare a comercianţilor, Administratorul SGR a fost sancţionat cu amendă în valoare de 8.000 lei.

Prin actul de control, au fost impuse și următoarele măsuri în sarcina Administratorului SGR:

  • va gestiona istoricul colectărilor fiecărui punct de preluare, pentru stabilirea frecvenței și a programului de preluare ambalaje SGR, astfel încât să nu fie perturbată, în nici un fel, buna funcționare a comercianților (care are legătură cu sistemul garanție-returnare).
  • va finaliza modulele IT: modulul webshop pentru achiziționarea accesoriilor SGR, registrul ambalajelor SGR, modulul de management al transporturilor și al depozitelor societății, modulul financiar – ERP, modulul de integrare cu alte sisteme (Reverse Vending Machine – RVM, mașini de numărat, sistem logistic, aplicație mobilă logistică, Registrul Comerțului, semnătură calificată, ERP), modulul de aplicații mobile – aplicația de retailer și aplicația de gestiune a depozitelor și modulul de raportare.
  • se va asigura că sunt disponibile sisteme care îi permit să efectueze stocarea temporară în centrele de sortare și numărare, astfel încât să se evite formarea de stocuri în sistem supraaglomerat.
  • va prezenta o procedură însușită de înregistrare și de soluționare a reclamațiilor pentru palierele ce implică: comercianți, producători, transportatori și colaboratori externi ai sistemului de garanție-returnare.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a desfăşurat controale specifice domeniului său de activitate privind respectarea Sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile la 261 operatori economici, fiind constatate abateri la 200 dintre aceștia (77%), și au fost aplicate 173 sancţiuni contravenţionale, constând în 90 avertismente şi 83 amenzi contravenţionale, în valoare de 633.000 lei.

Printre neregulile constatate se numără abateri privind modul de indicare a preţurilor, implicit a garanţiei, lipsa informaţiilor pe automat privind modalitatea de returnare a valorii, automate de returnare defecte, refuzul preluării ambalajelor returnate de consumatori.

„Acțiunea de control pe care am desfășurat-o timp de o lună este o radiografie în teren a ceea ce înseamnă implementarea Sistemului de Garanție Returnare si reprezintă o nouă etapă a procesului de îmbunătățire a acestui sistem. În următoarele două luni, Garda Națională de Mediu va monitoriza efectele acestei acțiuni de control și va prezenta datele obținute în vederea optimizării circuitului SGR”, a declarat comisarul general al GNM, dl. Andrei Corlan, la finalul controlului tematic.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Anunț important pentru toți cei care au contract cu PPC, Hidroelectrica, E.ON sau Engie. Care este, de fapt, „prețul corect” care trebuie să apară pe facturile românilor după 1 iulie
Capital.ro
Taxă pentru conducătorii auto în România. Șoferii, obligați să achite 2700 lei. Nu plătești, nu conduci
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Alexandru Corniș s-a îmbogățit cu ajutorul unei legume. Recoltează patru tone pe săptămână
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu imens în PSD. A lovit tragedia cu 2 zile înainte de alegeri: Îi vom păstra vie amintirea!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Milioane de români primesc 292 de lei în data de 8 mai! Sumele de bani intră direct pe card sau ajung prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare