Românii sunt terorizaţi la serviciu. 90 la sută se consideră victime ale violenţei psihice

Un studiu recent arată că nouă din zece angajaţi români sunt victimele violenţei psihice la serviciu. Consecinţele acestui tip de violenţă sunt atacurile de panică, anxietate sau deteriorarea stării de sănătate.

24 sept. 2013, 08:14
Românii sunt terorizaţi la serviciu. 90 la sută se consideră victime ale violenţei psihice

Criza economică a accentuat factorii de violenţă psihică la locul de muncă. Astfel, tot mai mulţi angajaţi resimt influenţa negativă a comportamentului celorlalţi, şefi sau colegi, în activitatea de zi cu zi.

Datele unui studiu recent, preluat de România TV, au arătat că 90% dintre români consideră că există violenţă psihică la locul de muncă, iar mai bine trei sferturi dintre aceştia cred că şefii sunt responsabili de acest lucru. De asemenea, potrivit studiului, doar 20% dintre angajaţi dau vina pe colegi. Astfel, concedierile din ultimii ani au pus pe umerii angajaţilor rămaşi în companii mai multă presiune.

Peste jumătate dintre respondenţii sondajului au admis că muncesc mai mult şi la un nivel de stres ridicat. Mai mult, perioada de criză i-a luat pe nepregătite pe şefii din companii, iar acest lucru s-a manifestat şi în atitudinea lor faţă de angajaţi. Peste două treimi din respondenţi au spus că au primit sarcini confuze de la manageri, iar jumătate dintre aceştia spun că s-au simţit umiliţi de către şefi în faţa colegilor.

Mai grav este că violenţa psihică la locul de muncă are implicaţii serioase în ceea ce priveşte sănătatea angajaţilor. Unul din zece salariaţi a avut un atac de panică atunci când şeful l-a certat în faţa colegilor, iar un sfert dintre angajaţii care s-au confruntat cu o astfel de situaţie au manifestat stări de anxietate.