Românii vaccinaţi cu Pfizer ar putea fi chemaţi pentru a treia doză. Valeriu Gheorghiţă: „E posibil să se identifice anumite segmente populaţionale”

Românii vaccinaţi cu Pfizer ar putea fi chemaţi pentru a treia doză. Valeriu Gheorghiţă spune că așteaptă să vadă ce arată studiile ştiinţifice dar şi ce va decide Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

17 mai 2021, 22:16
Românii vaccinaţi cu Pfizer ar putea fi chemaţi pentru a treia doză. Valeriu Gheorghiţă: „E posibil să se identifice anumite segmente populaţionale”
Românii vaccinaţi cu Pfizer ar putea fi chemaţi pentru a treia doză. Valeriu Gheorghiţă: "E posibil să se identifice anumite segmente populaţionale"

Românii vaccinaţi cu Pfizer ar putea fi chemaţi pentru a treia doză, în toamnă. Este vorba despre trei milioane de români. Valeriu Gheorghiţă a precizat că momentan aşteaptă să adă ce arată studiile ştiinţifice dar şi ce va decide Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Românii vaccinaţi cu Pfizer, chemaţi pentru a treia doză

Citeşte şi Mihai Mărgineanu și soția lui, infectați cu coronavirus. „M-am simțit mahmur mai multe zile”

”E posibil să se identifice anumite segmente populaţionale la care să se recomande cea de-a treia doză de vaccin”, a precizat Valeriu Gheorghiţă, potrivit observatornews.ro. 

Reamintim că şeful companiei Pfizer spune că cel mai probabil, a treia doză de vaccin anti-covid ar trebui făcută între 8 şi 12 luni de la rapel.

„Să vedem dacă această recomandare se referă la necesitatea vaccinării datorită mutaţiilor noului coronavirus sau dacă se referă la consilidarea imunităţii după cele 2 doze deja administrate pentru că imunitatea oricum cu siguranţă va dura mai mult de 6 luni”, a precizat Alexandru Rafila, membru în comitetul executiv al OMS.

Adrian Marinescu, medic infecţionist la Matei Balş, a fost al cincilea român vaccinat împtriva COVID-19. În septembrie se împlinesc 8 luni de la rapel şi ar putea fi printre primii care să primească o doză suplimentară.

Citeşte şi Infecţiile cu coronavirus au scăzut cu 80% după prima doză de vaccin – studiu

”Va depinde foarte mult de ce se va întâmpla în România şi nu numai, cum va fi cu vaccinarea actuală, cum vor fi condiţiile atunci”, a precizat Adrian Marinescu.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat, luni seară, că peste 94.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore. Au fost raportate 59 de reacţii adverse, iar alte 145 de reacţii sunt în curs de investigare.

Potrivit CNCAV, 94.656 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, 76.914 primind ser Pfizer, 5.500 – Moderna, 7.846 – AstraZeneca şi 4.396 – Johnson & Johnson. Astfel, numărul total al persoanelor vaccinate a ajuns la 3.963.176. Dintre acestea, 3.160.525 au fost vaccinate cu serul Pfizer, 341.824 cu cel de la Moderna, 429.423 cu cel de la AstraZeneca şi 31.404 cu cel produs de Johnson & Johnson.

România începe să facă pregătiri pentru administrarea vaccinului Pfizer la copiii între 12 şi 15 ani, după ce SUA au început deja imunizările. Autorităţile se aşteaptă ca serul să fie autorizat de Agenţia Europeană a Medicamentului la începutul lunii iunie.