Românii vor avea dosar electronic de sănătate. Ce conţine şi cum va schimba consultaţiile medicale

În a doua jumătate a anului 2014, toţi românii vor avea dosar electronic de sănătate (DES). Aceasta va conţine toate informaţiile cu relevanţă medicală despre pacient - de la istoricul medical, consimţământul pentru donarea de organe, până la modul de viaţă al pacientului - dacă fumează, consumă cofeină sau alcool, dacă are animale de companie, cât munceşte şi în condiţii. Pacientul va avea acces online la propriul dosar şi va vedea, în timp real, orice modificare şi accesare operate în dosarul său de sănătate, şi implicit, toate serviciile medicale pe care le-a primit.

18 apr. 2014, 16:37
Românii vor avea dosar electronic de sănătate. Ce conţine şi cum va schimba consultaţiile medicale

Prin implementarea sistemului dosarului electronic de sănătate, CNAS va urmări mai riguros decontările serviciilor medicale, pentru că sistemul DES va stoca toate serviciile medicale acordate pacienţilor în sistemul sanitar public, de la consultaţii, trimiteri, internări în spital, tratament administrat, intervenţii chirugicale, proceduri medicale efectuate, scrisori medicale, bilete de externare, potrivit economica.net.

Medicul de familie şi medicul specialist au acces la toate informaţiile cuprinse în dosarele electronice ale pacienţilor aflaţi în lista, respectiv îngrijirea sa, fără să aibă nevoie în prealabil de acordul sau prezenţa fizică a pacientului sau aparţinătorului său. Ceilalţi medici vor putea accesa dosarele electronice ale pacienţilor doar în prezenţa şi cu acordul pacienţilor sau aparţinătorilor lor. 

Citeşte şi: CARDUL de SĂNĂTATE: În septembrie vor putea fi distribuite cardurile electronice