Românii vor avea parte de o nouă zi liberă în martie. Cine sunt beneficiarii

Românii salariați care vor aplica la Recensământul desfășurat în 2022, prin autorecenzare online, vor avea dreptul de a lua o zi liberă de la locul de muncă.

17 feb. 2022, 16:32
Românii vor avea parte de o nouă zi liberă în martie. Cine sunt beneficiarii

Românii vor avea parte de o nouă zi liberă. Etapa de autorecenzare online va avea loc în perioada calendaristică 14 martie-15 mai. Reglementarea zilei libere pentru autorecenzare online a fost adoptată prin OUG 19/2020. Recensământul ar fi trebuit să se desfășoare anul trecut, dar a fost amânat din cauza pandemiei. Regulile de principiu rămân însă aceleași.

Românii vor avea parte de o nouă zi liberă. Cine sunt beneficiarii și ce reguli trebuie să respecte aceștia pentru a putea profita de modificarea făcută de Guvern

Potrivit actului normativ, românii care sunt salariați și care participă la etapa de autorecenzare online au drept la zi liberă plătită, acordată de angajator. Aceasta se va lua doar după completarea formularului de autorecenzare, nu în avans.

Ziua liberă plătită se acordă în termen de maximum 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării, cel târziu în luna mai 2023. Codul de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării este generat automat de soluţia informatică funcţională pe site-ul recensământului. Se generează pentru fiecare formular individual transmis cu succes către baza de recensământ.

Între 14 martie și 15 mai 2022, are loc autorecenzarea online. În perioada menționată, înregistrarea informațiilor la recensământ este efectuată de populație și se poate realiza:

-de pe echipamentul propriu (PC, laptop, tabletă, telefon) al persoanei sau al gospodăriei din care face parte
sau

-de pe echipamente (tablete) puse la dispoziție de Direcția Regională de Statistică Alba, prin intermediul primăriilor.
Pentru persoanele care nu dispun de un dispozitiv cu acces la internet sau care au nevoie de asistență în ceea ce privește aspectele tehnice, se vor amenaja spații speciale de către primării, chiar și în mediul rural.

Va fi disponibilă o linie telefonică de tipul call-center pentru persoanele care întâmpină probleme la autorecenzare. Pe site-ul DRS Alba se vor găsi tutoriale video menite să ajute populația în a parcurge pașii necesari auto-recenzării.

Pași pentru înregistrare online
Ca să se autoînregistreze, fiecare persoană cu reședința obișnuită în România, trebuie să parcurgă doi pași:

Pasul 1: se va accesa situl www.recensamantromania.ro. Se va apăsa butonul Platformă autorecenzare. Se va completa un formular de preînregistrare pentru toți membrii gospodăriei cu date privind adresa gospodăriei, CNP -urile membrilor gospodăriei și o adresă de email.
Pasul 2: completarea chestionarului individual. Se accesează la linkul primit pe adresa de email indicată la preînregistrare. Preînregistrarea de la pasul unu este necesară pentru a primi link-ul de accesare a chestionarului individual. Acest chestionar individual va avea precompletate datele identificate în sursele administrative.

Citește și: Încă o ZI LIBERĂ plătită pentru angajaţii din România. În ce condiţii primeşti bani ca să stai acasă