Românii vor beneficia de ajutor social încă trei luni după ce se vor angaja. Proiectul de lege a trecut de Senat

Potrivit unui proiect de lege, românii ar putea beneficia de ajutor social încă trei luni după ce se vor angaja. Propunerea a fost adoptată de Senat, însă va intra în vigoare după ce va trece de Camera Deputaţilor, va fi promulgată de Klaus Iohannis şi va fi publicată în Monitorul Oficial.

10 iun. 2021, 11:20
Românii vor beneficia de ajutor social încă trei luni după ce se vor angaja. Proiectul de lege a trecut de Senat

Românii vor beneficia de ajutor social încă trei luni după ce se vor angaja, potrivit unui proiect de lege adoptat în mod tacit de Senat,  fără să fie discutată în plen și supusă votului. Dacă va fi publicată în Monitorul Oficial, legea va intra în vigoare începând de anul viitor. Adoptarea tacită a fost constatată de senatori în ședința plenară de miercuri.

Românii vor beneficia de ajutor social încă trei luni după ce se vor angaja

Citeşte şi Tichete sociale pentru mese calde. Aceste persoane vor primi lunar 180 de lei de la stat. Legea a fost promulgată

Unul dintre iniţiatorii proiectului de lege este Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii. Propunerea prevede că ajutorul social va fi acordat pe o perioadă de trei luni, o singură dată pe an, membrului de familie care realizează venituri în baza unui contract individual de muncă, raport de serviciu sau a altei forme de angajare sau desfăşoară activităţi independente ori agricole, înregistrând venituri până la nivelul salariul minim brut pe ţară.

„Beneficiarii de ajutor social, apţi de muncă, trebuie să muncească, să devină independenţi de ajutorul de la stat, să îşi poată întreţine familia. Amendamentul adus Legii 416/2011, prin care, dacă refuză un loc de muncă, aceştia nu mai primesc ajutorul social, a avut beneficiul aşteptat, în sensul că a redus numărul de dosare de ajutoare de tip social cu circa 50.000. (…) Următorul pas trebuie să fie integrarea pe piaţa muncii a acestor persoane. Fără un loc de muncă, aceste persoane rămân dependente de ajutoarele de la stat”, scriu iniţiatorii proiectului în nota de fundamentare, potrivit avocatnet.ro. 

Dacă va trece şi de Camera Deputaţilor şi va fi publicată în Monitorul Oficial, prevederile propunerii ar trebui să intre în vigoare de la începutul anului viitor.

Citeşte şi Un primar din Vrancea a tăiat ajutorul social pentru refuzul muncii în folosul comunităţii

Iniţiatorii proiectului de lege urmăresc să îi facă pe asistenţii sociali sau persoanele care se ocupă de asistenţa socială din cadrul primăriei să acorde mai multă atenţie acestor persoane pentru a descoperi care sunt cauzele pentru care nu-şi găsesc un loc de muncă. În formularul de anchetă socială va fi completată şi o secţiune referitoare la problemele de integrare în piaţa muncii a celor care primesc ajutor social.

De asemenea, agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă vor trebui să îi sprijine pe cei care încearcă să se angajeze şi, în plus, să îi consilieze timp de trei luni după prima zi de angajare.

 


loading...
Partenerii noștri