Românii vor fi obligaţi să separe gunoiul. Tanczos Barna: „Să fie un reflex, dobândit, de fiecare generație”. Taxa de salubritate ar putea creşte pentru necolectarea selectivă a deşeurilor

Parlamentul a modificat legislația în ceea ce privește colectarea deșeurilor în România. Fiecare primărie va trebui să modifice modul în care se colectează gunoiul. De asemenea, primăriile au termen până la ianuarie 2025 să monteze insule ecologice digitalizate care să permită colectarea separată a deșeurilor.

30 nov. 2022, 14:38
Românii vor fi obligaţi să separe gunoiul. Tanczos Barna: „Să fie un reflex, dobândit, de fiecare generație”. Taxa de salubritate ar putea creşte pentru necolectarea selectivă a deşeurilor

Ministerul Mediului a lansat campania națională “Reciclăm în România”, care are un buget de 10 milioane de lei și va fi derulată împreună cu Administrația Fondului pentru Mediu începând din 1 decembrie în online și din 15 decembrie pe toate celelalte medii sub sloganul “Unele lucruri merg mai bine separate. La fel și deșeurile. Colectează separat!”.

Obiectivul principal este responsabilizarea populaţiei cu privire la colectarea selectivă a gunoiului, respectiv la reciclare în condiţiile în care 95% dintre români cunosc conceptul de colectare selectivă, dar numai un procent de 13% din aceștia o practică.

 

Românii vor fi obligaţi să separe gunoiul. Tanczos Barna: „Să fie un reflex, dobândit, de fiecare generație”

„Mesajul principal este unul de responsabilitate. Fără să fim uniți în jurul acestui obiectiv, de a crește gradul de colectare separată și gestionare eficientă a deșeurilor, nu vom putea mișca nimic. Responsabilitatea este mai ușor de aruncat decât deșeurile. Dar dacă suntem cinstiți cu noi înșine și știm că avem o problemă, numai atunci putem începe să o rezolvăm. Ne propunem ca atât reciclarea per ansamblu, cât și scopul bine definit al campaniei, colectarea separată, să devină, împreună, un subiect despre care să se scrie”, a declarat ministrul Mediului Tánczos Barna.

Campania își propune să schimbe comportamentul astfel încât separarea deșeurilor să devină un demers firesc în majoritatea familiilor din România.

„Să fie un reflex, dobândit, de fiecare generație. De la cei mici, la seniori. De la cei cu studii superioare sau medii la cei fără. Vrem să derulăm o campanie vie, cu personaje reprezentative în care cetățenii să se regăsească. O campanie vizibilă atât prin mediile în care va fi difuzată, TV, on-line, sau panotaj stradal, cât și prin articolele de presă”, a mai adăugat ministrul.

„Suntem conștienți că pentru a determina schimbări de percepții și comportamente ai nevoie nu de un an de campanie, ci de 5 sau de 10 ani. Într-un an, după ce vom măsura, vom vedea cum și cu cât a crescut gradul de informare al cetățenilor cu privire la colectarea selectivă și dacă s-a modificat și gradul efectiv de colectare selectivă și reciclare. Dar cea mai mare așteptare este legată de informare și educare – oamenii să aibă informațiile corecte despre ce înseamnă pentru mediu și pentru comunitate să colectezi separat. Și să nu uite că este obligatoriu să colecteze separat, conform legii”, a mai subliniat Tánczos Barna.

Campania Ministerului Mediului porneşte pe fondul modificării legislaţiei în sensul că fiecare primărie din România va trebui să monteze insule ecologice digitalizate pentru următoarele fluxuri de deşeuri colectate separat: deşeuri de hârtie şi carton, deşeuri de plastic şi metal, deşeuri de sticlă, deşeuri biodegradabile, deşeuri reziduale. Se va merge pe principiul „plăteşte pentru cât arunci”, iar cele mai mari taxe vor fi plătite de cei care nu colestează selectiv.

În septembrie, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a lansat prima sesiune de atragere de fonduri pentru construirea de insule ecologice digitalizate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Alocarea financiară este de 260 milioane euro, împărţită astfel:

  • 48 milioane euro pentru insule supraterane încasetate cu containere de 1,1 metri cubi (aproximativ 4.814 insule ecologice digitalizate)
  • 43 milioane euro pentru insule supraterane cu containere individuale (aproximativ 7.564 insule ecologice digitalizate)
  • 68,8 milioane euro pentru insule subterane cu containere individuale (aproximativ 1.376 insule ecologice digitalizate).

„Finanţăm integral realizarea acestor insule. Oferim şi posibilitatea instalării unor insule ecologice digitalizate îngropate, subterane, care funcţionează foarte bine în zone de turism, în centrul oraşului, unde nu există loc sau nu este estetic să fie amplasate celelalte tipuri de containere. Cheltuielile eligibile pentru unităţile administrativ-teritoriale sunt cele legate de achiziţia insulelor ecologice, cele de informare, pentru a pregăti populaţia cum să le utilizeze, precum şi punerea în funcţiune a containerelor, împreună cu sistemele de citire a informaţiilor de pe card, baza de date, instalarea acestor sisteme”, a declarat ministrul Tanczos Barna.