Românii vor plăti impozit şi pentru terenul de sub casă. Ce modificări mai aduce CODUL FISCAL

Potrivit codului fiscal, aprobat miercuri de Guvern, populaţia va fi obligată să achite impozit şi pentru terenul ocupat de casă. 

25 mart. 2015, 14:44
Românii vor plăti impozit şi pentru terenul de sub casă. Ce modificări mai aduce CODUL FISCAL

NOUL COD FISCAL. Populaţia va fi obligată să achite impozit şi pentru terenul ocupat de construcţiile pe care le deţine, inclusiv locuinţe, Guvernul precizând, în proiectul Codului Fiscal aprobat miercuri, că introducerea noului impozit va avea un impact asupra veniturilor persoanelor fizice, scrie economica.net.

Citeşte şi Program prelungit la plata impozitelor locale, până la sfârşitul lui martie, în patru sectoare ale Capitalei

Principalele decizii de politică fiscală vizează reducerea TVA, scăderea contribuţiilor sociale de stat, impozitarea stimulativă a microîntreprinderilor, eliminarea impozitului pe dividende, scăderea cotei unice, scăderea accizelor, eliminarea taxei pe construcţii speciale, stabilirea unui cadru pentru impozite şi taxe locale.

REDUCEREA TVA -În ceea ce priveşte reducerea TVA, este vorba de reducerea cotei standard pentru toate bunurile şi serviciile de la 24% în prezent la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, dar şi de reducerea cotei de TVA pentru animale vii şi păsări vii, din specii domestice, carne, peşte, lapte, produse şi subproduse lactate, ouă de păsări, legume, fructe comestibile şi preparate din acestea de la 24% în prezent la 9% începând cu 1 ianuarie 2016.

Noul Cod Fiscal aprobat de Guvern prevede reducerea cotei TVA de la 20% la 18% începând cu 1 ianuarie 2018.

Citeşte şi TAXE ABERANTE. Un pensionar are venit de 1 leu şi impozit de 1.000 de lei

REDUCEREA CAS -Premierul Victor Ponta a spus, la începutul şedinţei Executivului, că scăderea contribuţiilor sociale de stat e ‘cea mai bună măsură de creare de locuri de muncă’ şi că va fi urmată în continuare de ‘introducerea plafonului maxim de 5 salarii medii brute pentru baza lunară de calcul a contribuţiilor de sănătate, introducerea obligaţiei de plată a CAS şi CASS pentru toate persoanele fizice care realizează venituri (..) majorarea sumei neimpozabile lunare avute în vedere la stabilirea impozitului pe venituri din pensii, reducerea contribuţiei de asigurări sociale din 2018 la angajat şi angajator’.

Referitor la eliminarea impozitelor pe dividende, premierul Victor Ponta a explicat că măsura are ca obiectiv să încurajeze „einvestirea profiturilor câştigate în România”.

Cât priveşte scăderea cotei unice şi a accizelor, Ponta a precizat că aceste măsuri se vor aplica ‘într-un calendar până în perioada 2018-2020’.

Taxe şi impozite locale – Prim-ministrul a mai spus, la începutul şedinţei Executivului, că noul Cod Fiscal va crea „cadrul flexibil şi modern pentru impozitele şi taxele locale”.

„Un Consiliu local ştie mai bine decât ştie guvernul cum să se dezvolte localitatea respectivă (…) Cred că trebuie mai multă flexibilitate, noi trebuie să păstrăm doar controlul general pentru a nu ne trezi ca alte ţări europene în care datoriile s-au acumulat în special în zona structurilor locale. Noi am plătit toate arieratele (…) acum putem să pornim oarecum de la zero şi fiecare gospodar local şi Consiliu local să-şi gândească politica de taxe şi impozite locale în sensul dezvoltării propriei localităţi, iar cetăţenii vor spune dacă sunt mulţumiţi sau nu de ceea ce face primarul şi Consiliul lor local”, a susţinut Ponta, într-o prezentare a principalelor prevederi ale Codului Fiscal.

Cele două proiecte de acte normative urmează să fie transmise Parlamentului spre dezbatere şi aprobare, Senatul fiind prima Cameră sesizată în acest sens.

Mai multe amănunte pe economica.net.