Românii vor plăti mai mult pentru facturile la energie. Guvernul scade pragul de compensare

Guvernul a publicat înaintea ședinței de joi, 1 septembrie, proiectul ordonanței de urgență pentru compensarea facturilor la energie în perioada iernii. Proiectul de OUG nu a fost pus până acum în dezbatere publică și nici nu există informații că ar fi trecut pe la Comitetul Economic și Social pentru avizare, așa cum cere legea.

01 sept. 2022, 17:57
Românii vor plăti mai mult pentru facturile la energie. Guvernul scade pragul de compensare

Românii vor plăti mai mult pentru facturile la energie. Potrivit draftului, preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv, de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh, pentru un consum lunar care de maximum 255 kWh. Plafonarea se aplică pentru doar 85% din consumul lunar la IMM-uri, instituții publice și firme din domeniul alimentar, anunţă Antena 3.

Premierul Nicolae Ciucă (PNL) nu știe să spună de ce românii plătesc cel mai mult din UE pentru facturile la energie, deși România produce gaz și curent electric

„Începând cu data de 1 septembrie 2022, pe perioada de aplicare a dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă, producătorii de energie electrică, entitățile agregate de producere a energiei electrice, traderii, furnizorii care desfășoară activitatea de trading și agregatorii care tranzacționează cantități de energie electrică și/sau gaze naturale pe piața angro plătesc o contribuție de solidaritate”, se mai arată în proiect.

Mihai Tudose anunță taxa pe solidaritate pentru companiile din energie şi cere remanierea lui Popescu: Nu i-am văzut cu găletuşa de curent în mână

Cum arată noile preţuri plafonate la energia electrică pentru populaţie:

  • consum lunar până în 100 kwh: 0,68 bani cu tot cu TVA
  • consum lunar între 100 și 255 kwh: 0,80 de bani cu tot cu TVA
  • consum lunar peste 255 kwh: prețul de pe piață

Cum arată noile preţuri plafonate la energia electrică pentru firme:

  • IMM-uri, firme din industria alimentară și instituții publice: 1,00 lei/ kwh doar pentru 85% din consum
  • pentru restul de 15% achită la prețul din contract
  • excepție: spitale publice și private au consum integral plafonat la 1,00 lei/ kwh

Noile preţuri plafonate la gaze naturale:

  • pentru consumatori casnici cu consum lunar: preț: 0,31 lei/ kwh
  • pentru IMM-uri și producători energie termică: 0,37 lei/  kwh (consum anual max. 50.000 MWh)

De asemenea, în perioada 1 septembrie 2022 – 31 august 2023, producătorii de gaze naturale nu pot vinde cu mai mult de 150 lei/MWh.