Românii vor plăti o nouă taxă pentru gaze. E ordin de la Comisia Europeană, cu cât va creşte factura

O nouă directivă a Comisiei Europene va impune furnizorilor de gaze din România să includă în prețul gazelor taxa de carbon, începând din 2027, conform declarațiilor directorului general al Carbon&Energy Management, Florentina Manea.

20 mart. 2024, 10:32
Românii vor plăti o nouă taxă pentru gaze. E ordin de la Comisia Europeană, cu cât va creşte factura
Românii vor plăti o nouă taxă pentru gaze. E ordin de la Comsia Europeană, cu cât va creşte factura

Românii vor plăti o nouă taxă pentru gazele consumate. Acest lucru este legat de faptul că, odată cu debutul producției din zăcământul offshore Neptun Deep, România va fi cel mai mare producător de gaze din UE, şi va afecta direct facturile populației, având în vedere că gazele naturale sunt principala sursă de încălzire pentru multe gospodării.

„Gazul natural este principalul combustibil care intră sub incidența ETS II, la care se adaugă combustibilii utilizați în transportul rutier: benzina, motorina, GPL. Prețul gazului natural furnizat către populație sau către alte sectoare industriale și costul benzinei și motorinei vor avea înglobate și prețul certificatelor de CO2, fapt care va determina o creștere a acestora începând cu anul 2027. Prețul gazului natural furnizat căre populație sau către alte sectoare industriale care nu sunt incluse în schema EU ETS actuală va avea o creștere de aproximatiiv 0,06 RON/kWh. Calculul a avut la bază o valoare a certificatelor de CO2 de 60 de euro/certificat și 0,205 kg CO2/kWh”, a declarat Florentina Manea.

Citeşte şi: Decizie devastatoare pentru România. Europenii vor să nu ne mai dea acces la gazele noastre

Potrivit calculelor prezentate de economica.net, prețul gazului pentru consumatorii casnici ar putea crește cu aproximativ 0,06 RON/kWh din cauza introducerii taxei de carbon. Aceasta ar putea duce la o creștere de cel puțin 20% a facturii prețului gazului plătit de populație, cu posibilitatea ca acesta să crească și mai mult în funcție de alte taxe și impozite aplicate.

Pentru o gospodărie medie cu un consum de gaz de aproximativ 250 de metri cubi pe sezonul de iarnă, această creștere ar putea însemna o creștere a facturii cu aproape 160 de lei, fără a lua în considerare potențiala TVA aplicată pe această sumă.

Este important de menționat că aceste calcule se bazează pe o valoare a certificatului de carbon de 60 de euro, dar există posibilitatea ca această valoare să crească în viitor. Totodată, fondurile obținute din aceste certificate vor intra în Fondul European pentru Climă, unde România are alocate șase miliarde de euro pentru combaterea schimbărilor climatice.

Cu toate acestea, introducerea taxei de carbon va reprezenta o povară pentru populație, mai ales pentru consumatorii vulnerabili, iar autoritățile române trebuie să se pregătească pentru această schimbare și să găsească modalități de sprijinire a acestora în fața creșterii prețurilor la energie. În România sunt aproximativ 3,5 milioane de consumatori casnici de gaze.