Românii vor putea preschimba tichetele casnice în bani. De când intră în vigoare măsura

De la 1 ianuarie 2024, românii care prestează activităţi casnice pot fi remuneraţi cu tichete valorice de 15 lei.

18 ian. 2024, 13:31
Românii vor putea preschimba tichetele casnice în bani. De când intră în vigoare măsura

Din data de 1 ianuarie 2024, cetățenii români au acces la tichete de activități casnice. Aceste tichete sunt destinate pentru activitățile casnice, care reprezintă servicii ocazionale și necalificate prestate de către furnizori casnici în cadrul gospodăriei unei familii sau a unei persoane singure, care este beneficiarul activității casnice. Această activitate casnică nu are un scop comercial și nu se desfășoară în beneficiul altor terți.

La achiziţia tichetelor de activităţi casnice, beneficiarul casnic suportă doar valoarea nominală a acestora, costul de tipărire şi de distribuire fiind suportat de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Legea stabileşte noţiunea de activitate casnică, modalitatea prin care vor fi plătiţi cei care prestează aceste activităţi, respectiv prin tichete pentru activităţi casnice, mecanismul prin care beneficiarii serviciilor vor achiziţiona tichetele de la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti, de la poştă sau prin intermediul unei platforme electronice.

Aceste servicii includ curățenie, igienizare, spălarea și călcatul hainelor, servicii de croitorie, prepararea hranei, îngrijirea corporală, hrănirea și supravegherea persoanelor dependente care sunt beneficiarii activității casnice.

Citeşte şi: Fonduri europene 2024. Până la 70.000 de euro pentru ONG-urile românești, pentru computere, softuri și alte mijloace IT

De asemenea, tichetele de activități casnice pot fi folosite și pentru serviciile prestate de persoanele care acționează ca bonă ocazională, în conformitate cu reglementările Legii nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă. În această situație, beneficiarul activității casnice este reprezentantul legal al copilului, care beneficiază de serviciile prestate. Este important de menționat că furnizorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului activității casnice, conform explicațiilor oferite de ANAF.

Tichetele de activităţi casnice pot fi preschimbate în bani de către prestatorul casnic în maximum 12 luni de la data primirii acestora la oricare dintre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă sau la furnizorul de serviciu universal ori, după caz, prin ordin de plată/transfer în contul bancar indicat de către prestatorul casnic prin Platforma electronică de evidenţă a desfăşurării activităţilor casnice.

Citeşte şi: Vești bune pentru tinerii fermieri. Finanțare de 70.000 de euro/fermă în 2024