Romano Prodi candidează la Preşedinţia Italiei

Fostul premier italian Romano Prodi a fost propus vineri de secretarul Partidului Democrat, Pier Luigi Bersani, la funcţia de preşedinte al Republicii Italiene.

19 apr. 2013, 09:52
Romano Prodi candidează la Preşedinţia Italiei

Zvonurile apărute în umă cu o săptămână, când s-au făcut şi două sondaje online privind o eventuală candidatură a lui Romano Prodi la Preşedinţia Italiei, se adeveresc. Fostul premier italian a fost propus vineri oficial, de către secretarul Partidului Democrat (PD, de centru-stânga), Pier Luigi Bersani, la candidatura pentru Preşedinţia Italiei. 

Cariera politică a lui Romano Prodi a început ca ministru al industriei în Cabinetul Andreotti, în perioada noiembrie 1978-martie 1979.

În februarie 1995, Romano Prodi a produs o surpriză în mediile politice, anunţându-şi hotărârea de a candida la următoarele alegeri ca lider al unei alianţe de centru-stânga – „Măslinul”. A câştigat alegerile în al doilea tur. A câştigat alegerile generale de la 21 aprilie 1996 şi a fost desemnat premier la 17 mai 1996, funcţie pe care a ocupat-o până la data de 21 octombrie 1998, scrie presa italiană.

La 15 martie 1999, Prodi a fost desemnat preşedinte al Comisiei Europene. A condus  Executivul european până la 22 noiembrie 2004. A devenit pentru a doua oară premier italian a fost în perioada 17 mai 2006-8 mai 2008. A deţinut funcţii în ONU.

Biografie bogată

Din 14 octombrie 2007 este preşedinte al Partidului Democrat.

Romano Prodi este căsătorit şi are doi copii. S-a născut la Sandiano, provincia Reggio Emilia, la 9 august 1939. A urmat studii de ştiinţe juridice la Universitatea catolică din Milano, obţinând în 1961 doctoratul în Drept şicursuri postuniversitare juridice la London School of Economics. A fost conferenţiar la Universităţile din Trient şi Bologna.

A desfăşurat o bogată activitate publicistică. Este membru fondator al Institutului de Studii Economice Promoteia din Bologna, desfăşurând şi activitate de consultant al mai multor întreprinderi mici şi mijlocii. A fost profesor invitat în cadrul Universităţii Harvard şi al Institutului de Cercetare din cadrul Universităţii Stanford.

A fost distins cu numeroase premii şi a primit distincţia de Doctor Honoris Causa din partea unor universităţi prestigioase.