Românul căsătorit cu un bărbat a primit paşaport şi poate vota la alegerile prezidenţiale

Adrian Coman, cetăţeanul român căsătorit cu un bărbat, va putea vota la alegerile prezidenţiale, după ce ministrul de Externe Bogdan Aurescu a intervenit pentru a i se elibera un paşaport, lucru refuzat iniţial de consulul român de la New York, Cătălin Dancu.

08 nov. 2019, 08:24
Românul căsătorit cu un bărbat a primit paşaport şi poate vota la alegerile prezidenţiale

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a dispus pe 6 noiembrie eliberarea pașaportului simplu temporar pentru cetățeanul român Adrian Coman, căruia consulul Cătălin Dancu îi refuzase acest drept pe motiv că este căsătorit cu un bărbat, scrie G4Media.ro.

Adrian Coman a mers pe 7 noiembrie la sediul Consulatului General al României la New York, unde reprezentanții instituției i-au eliberat persoanei pașaportul simplu temporar, potrivit unui comunicat al MAE.

Astfel, Adrian Coman își poate exercita dreptul de vot.

La începutul anului, Adrian Coman a solicitat la Consulatul României la New York reînnoirea pașaportului. A completat un formular online, unde s-a declarat căsătorit la întrebarea obligatorie privind statutul civil. După ce a completat formularul, bărbatul de 47 de ani a depus ca anexă o copie a certificatului de căsătorie, de unde rezultă că partenerul său bărbat, cetăţeanul american Robert Clabourn Hamilton.

După câteva zile, reprezentanții Consulatului l-au anunțat că Ministerul Afacerilor Externe nu poate procesa cererea lui, întrucât certificatul său de căsătorie nu are corespondent legal în regimul actelor de stare civilă emise de statul român.