Romanul erotic „Cincizeci de umbre ale lui Grey”, lectura preferată a deţinuţilor de la Guantanamo

Deţinuţii "foarte valoroşi" de la Guantanamo sunt "dependenţi" de romanul erotic "Cincizeci de umbre ale lui Gray" ("Fifty Shades of Gray"), au afirmat congresmeni americani la întoarcerea dintr-o vizită la închisoarea situată pe o insulă cubaneză, relatează AFP.

01 aug. 2013, 12:25

Suspecţii de terorism care stau într-una dintre cele mai restrictive închisori din lume, maroritatea dintre ei fiind de origine musulmană, au lăsat-o mai moale cu Coranul în favoarea unui roman erotic la modă, intitulat „Cincizeci de umbre ale lui Gray„, dezvăluie Huffington Post. 

„Mai mult decât Coranul, cartea cea mai cerută de către deţinuţii de la Camp 7 este «Cincizeci de umbre ale lui Gray»”, a declarat reprezentantul democrat Jim Moran pentru Huffington Post, care a ţinut să precizeze că deţinuţii „au citit trilogia în engleză”.

„Cred că nu se întâmplă mare lucru în închisoare. Cum aceşti tipi nu au nimic de făcut, atunci îşi spun: de ce nu?” şi citesc această saga sadomasochistă uşoară, vândută în peste 70 de milioane de exemplare, a explicat el.

Dintre cei 166 de deţinuţi de la Guantanamo, 86 – dintre care 56 yemeniţi – au fost desemnaţi drept transferabili în ţara lor de origine de către administraţiile preşedinţilor George W. Bush şi Barack Obama. Alţi 46 se află în detenţie pe termen nelimitat, fără să fie inculpaţi sau judecaţi, din lipsă de probe, dar ei sunt consideraţi prea periculoşi pentru a fi eliberaţi.

Moran a făcut parte dintr-o delegaţie a Congresului american care a vizitat Guantanamo, unde s-a întâlnit cu comandantul bazei militare, medicul-şef şi ofiţerul încărcinat cu „Camp 7”, zona cea mai securizată a închisorii, în care sunt încarceraţi deţinuţii „foarte valoroşi”, inclusiv cei cinci care sunt acuzaţi de atentatele de la 11 septembrie.