Românul Iulian Gherguț, prizonier în Burkina Faso timp de opt ani, a fost eliberat. Anunțul Ministerului de Externe

Ministerul Afacerilor Externe a precizat, miercuri, referitor la demersurile permanente efectuate de către Celula de criză interinstituţională, constituită din MAE şi instituţiile competente, în rezolvarea situaţiei cetăţeanului român Iulian Gherguţ, răpit în Burkina Faso, că acesta a fost eliberat şi se află, la acest moment, în siguranţă, pe teritoriul României.

09 aug. 2023, 16:33
Românul Iulian Gherguț, prizonier în Burkina Faso timp de opt ani, a fost eliberat. Anunțul Ministerului de Externe

UPDATE: Premierul Marcel Ciolacu a salutat, miercuri, eliberarea și repatrierea lui Iulian Gherghuț. Românul luat ostatic în aprilie 2015 în Burkina Faso, în apropiere de granițele cu Mali și Niger, a ajuns în România a informat, miercuri, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

„Salut reîntoarcerea în România a cetăţeanului român răpit în Burkina Faso. Acest lucru a fost posibil prin efortul constant al tuturor instituţiilor româneşti cu responsabilităţi în domeniu şi cu sprijinul partenerilor noştri externi. Mulţumiri tuturor!”, a scris Marcel Ciolacu, miercuri, pe Twitter.

Iulian Gherguţ, calvarul românului ţinut de 8 ani prizonier în Africa. George Buhnici, apel disperat: „Bătrînii aceştia mai au o singură speranță să își vadă copilul înainte să închidă ochii” VIDEO
Astfel, Ministerul Afacerilor Externe precizează, în comunicatul de presă, că rezultatul acţiunii finalizate astăzi prin aducerea în ţară a cetăţeanului român Iulian Gherguţ este rezultatul muncii depuse de către toate instituţiile din cadrul Celulei de criză interinstituţională, care au efectuat demersuri permanente pentru eliberarea cetăţeanului român, pe toate palierele şi canalele politico- diplomatice.

„Ministerul Afacerilor Externe foloseşte acest prilej pentru a adresa mulţumiri, în numele autorităţilor române, tuturor partenerilor externi, în mod special autorităţilor marocane, pentru sprijinul important acordat în vederea soluţionării acestui caz extrem de complicat”, mai indică sursa citată de News.ro.

În 2019, românul Iulian Gherguţ, care lucra ca agent de securitate la o mină de mangan din Tambao, în nordul statului african Burkina Faso, şi care a fost răpit în 2015, era ostatic al grupării islamiste Al-Mourabitoun, alături de alţi cetăţeni străini, scria AFP în urmă cu patru ani, publicând informaţia în contextul unor noi răpiri care avuseseră loc în acea perioadă.

Românul, originar din satul Traian, comuna Sâmbăoani, judeţul Neamţ, a fost luat ostatic la 4 aprilie 2015, într-o ambuscadă asupra maşinii de teren cu care patrula. El era angajatul omului de afaceri Frank Timiş.

Citește și: Ce șoc i-a dat Sorin Grindeanu ministrului Finanțelor: „I-am cerut domnului Boloş, am crezut că face infarct când a auzit. Lucrurile astea costă”

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de George Buhnici (@gbuhnici)