Romii vor avea propriul muzeu în Bucureşti, începând cu luna mai

Primăria Sectorului 6 împreună cu Asociaţia Romano ButiQ şi organizaţia KCMC a lansat, luni, conceptul primului Muzeu al Culturii Romilor din România, care urmează să se materializeze cel mai devreme în luna mai.

18 feb. 2013, 13:19

Primăria Sectorului 6 sprijină iniţiativa Asociaţiei Romano ButiQ şi a organizaţiei KCMC prin care se pun bazele primului Muzeu al Culturii Romilor din România, instituţie menită să înlăture prejudecăţile şi stereotipurile de la nivelul societăţii româneşti cu privire la cultura rromă.

Muzeul va fi amplasat pe un teren oferit de către Primăria Sectorului 6, care urmează să fie identificat în următoarele două săptămâni.

„Evenimentul de astăzi reprezintă un moment foarte important pentru toţi cetăţenii Sectorului 6 şi nu numai. Necesitatea înfiinţării primului Muzeu al Culturii Romilor din România vine în completarea tuturor acelor programe deja demarate care urmăresc integrarea socială şi dezvoltarea culturală a romilor. Acesta este un proiect al schimbării care vorbeşte despre educaţie şi cultură. Sunt convins că prin dialog putem afla idei şi rezolvări ale situaţiilor cu care ne confruntăm în Sectorul 6.”, a declarat Gabriel Petrea, Viceprimarul Sectorului 6.

Preşedintele organizaţiei Romano ButiQ, Ciprian Necula, a declarat că prin acest proiect nu se urmăreşte înfiinţarea unui muzeu etnografic de secol XIX care să prezinte costume sau câteva dintre uneltele romilor, ci se doreşte a fi un muzeu „high tech”, cu holograme, proiecţii tehnologice, proiecţii video, un muzeu forum din care oamenii să afle ce sunt cu adevărat romii, potrivit Mediafax.

Costurile pentru deschiderea muzeului sunt estimate la aproximativ 500.000 de euro, suprafaţa clădirii fiind de aproximativ 1.500 de metri pătraţi.

Potrivit reprezentanţilor Romano ButiQ, în urma recensământului a rezultat că în Sectorul 6 al Capitalei sunt aproximativ 2.000 de romi, însă datele neoficiale arată că acolo trăiesc între 10.000 şi 11.000 de romi.

Aceştia au precizat că, potrivit recensământului populaţiei, în România trăiesc aproximativ 618.000 de romi, însă potrivit datelor neoficiale de la Comisi Europeană şi Banca Mondială, numărul acestora ar putea fi de trei milioane.