Rosalia Mera, cofondatoarea Zara şi cea mai bogată femeie din Spania, a încetat din viaţă

Cofondatoarea ''imperiului'' din domeniul spaniol al textilelor Inditex (Zara), Rosalia Mera, a murit la vârsta de 69 de ani. Ea era şi cea mai bogată femeie din Spania.

16 aug. 2013, 09:39
Rosalia Mera, cofondatoarea Zara şi cea mai bogată femeie din Spania, a încetat din viaţă

Cofondatoarea ”imperiului” Zara, Rosalia Mera, cea mai bogată femeie din Spania, a decedat joi în urma unui atac cerebral la vârsta de 69 de ani, a anunţat vineri dimineaţa surse spitaliceşti, citate de presa spaniolă. ”Rosalia Mera a murit joi, către ora 20,30”, la Spitalul San Rafael din La Coruna, au precizat ABC.es.

Rosalia Mera fusese transferată la spitalul respectiv după un atac cerebral survenit în timp ce-şi petrecea vacanţa în Insulele Baleare. Hemoragia cerebrală a răpus-o la 24 de ore după ce fusese dusă la spital.

Rosalia a abandonat şcoala la vârsta de 11 ani, pentru a se face croitoreasă.  A înfiinţat mai târziu, împreună cu soţul ei,  Amancio Ortega, de care a divorţat ulterior, grupul Inditex, devenit ”un imperiu” în domeniul textilelor cu mărci precum Zara, dar şi Massimo Dutti sau Pull and Bear.

Ea părăsise Consiliul de Administraţie alcompaniei de textile în 2004, păstrând totuşi 5,05 % din capital, mai scrie ABC. Publicaţia spaniolămai scrie că Rosalia era miliardară şi intrase în topul Forbes ca fiind cea mai bogată femeie din Spania.  Averea ei a fost estimată la 5,5 miliarde de dolari. De asemenea, ea făcea parte din elita femeilor care au făcut avere prin forţe proprii. De asemenea, o mare parte din banii ei i-a investit în acte de caritate, în fundaţii şi asociaţii dedicate unor scopuri umanitare.

Fostul ei soţ, Ortega, în vârstă de 77 de ani, este în prezent pe locul 4 în clasamentul bogaţilor lumii, cu o avere estimatp la 56,9 miliarde de dolari.