Rosen Plevneviev: Rusia este un STAT NAŢIONALIST şi AGRESIV

Rusia este un stat naţionalist şi agresiv, a declarat preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, într-un interviu acordat cotidianului german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), preluat de Inopressa.ru, citată de Agerpres.
Iulian Tudor
06 oct. 2014, 11:40
Rosen Plevneviev: Rusia este un STAT NAŢIONALIST şi AGRESIV

‘Dorim cu toţii să avem ca partener o ţară care i-a dat lumii pe Ceaikovski, Tolstoi şi Dostoievski. Însă faptele arată că astăzi avem de-a face cu o altă Rusie: un stat naţionalist şi agresiv, condus de un preşedinte care vede în Europa nu un partener, ci un adversar’, a declarat preşedintele bulgar.

Potrivit lui Plevneliev, ‘toţi europenii au câştigat de pe urma prăbuşirii Zidului Berlinului’, pentru că ‘au primit libertate, democraţie, perspectivă’. ‘Cu toate acestea, Vladimir Putin este de părere că prăbuşirea Zidului şi destrămarea Uniunii Sovietice au fost, dimpotrivă, o catastrofă. De aici pleacă modul în care interpretează el (Putin) istoria, care se opune în mod principial Europei şi valorilor ei’, a subliniat liderul bulgar.

În opinia liderului bulgar, Uniunea Europeană (UE) este un proiect inovativ, în care Germania şi Bulgaria, o ţară nu foarte mare, sunt egale una în faţa celeilalte. ‘Însă în gândirea lui Putin, dimpotrivă, mai este încă vorba de secolul al XIX-lea, când au existat marile puteri şi periferia, care trebuia să li se supună’, adaugă Plevneliev în interviul pentru FAZ, potrivit Agerpres.

Lecţiile Războiului Mondial

‘Cea mai importantă lecţie a celui de-Al Doilea Război Mondial constă în faptul că orice popor – mare sau mic – îşi are regulile sale. Europa este fundamentată nu pe (un regim de) ocupaţie şi nu pe puterea celui mai puternic, ci pe supremaţia dreptului. De aceea, Rusia trebuie să se înveţe să aibă parteneri, nu vasali şi supuşi’, a subliniat Plevneliev.

În ceea ce priveşte poziţia Rusiei pe marginea problemei ucrainene, aceasta este, în opinia liderului bulgar, una periculoasă. ‘Am fost unul dintre primii preşedinţi europeni care au criticat în mod clar abordarea rusă în situaţia cu peninsula Crimeea: Rusia le spune SUA şi Europei că soarta Ucrainei trebuie să fie decisă de marile puteri, însă aceasta este o politică a secolului al XIX-lea. Ea este periculoasă. Poporul ucrainean trebuie să-şi decidă el însuşi viitorul, nu nişte mari puteri’, şi-a exprimat convingerea preşedintele bulgar.

Chestiunea gazoductului Southstream

În acelaşi interviu, Plevneliev s-a referit la gazoductul South Stream. ‘Suntem interesaţi în South Stream, însă Bulgaria, fiind membră a UE, nu va permite ca acest gazoduct să fie construit fără respectarea regulilor europene. Rusia trebuie să înţeleagă că în Europa există o Comisie Europeană şi o voinţă de fier în ceea ce priveşte respectarea procedurilor de drept’, a atenţionat Plevneliev. Cu toate acestea, în opinia sa ‘în cele din urmă proiectul va fi realizat, însă decizia în acest sens ar putea fi luată doar prin intermediul Comisiei Europene’.

De asemenea, potrivit interlocutorului FAZ, Bulgaria nu are nevoie de o a doua centrală nucleară, pe care plănuiau să o construiască specialişti ruşi. În loc de aceasta, Plevneliev pledează pentru eficientizarea consumului de energie. Însă, spre regretul său, ‘în Bulgaria mai există politicieni care în loc de programul european de eficientizare energetică doresc să investească 10 miliarde de euro în centrala nucleară rusă, de pe urma căreia poporul bulgar este puţin probabil să aibă ceva de câştigat’

DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Variantă surpriză de premier dacă George Simion câștigă alegerile. Sociolog: “Călin Georgescu iese din discuție”
Capital.ro
Se retrage permisul auto în România. Șoferii care vor pierde carnetul în 2025. Nu poți contesta
Playtech.ro
Pensia anticipată cu penalizări: când o poți solicita și ce reduceri se aplică
DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Adevarul
Un economist din BNR explică prăbușirea leului după alegeri: „După ce au împins baba pe scări, PSD-iștii se retrag”
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Locul sfânt, pierdut în codrii Moldovei. Comuniștii au încercat să-l transforme în fermă agricolă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Mai puțini bani, mai rar! Cum se schimbă voucherele de alimente pentru românii cu venituri mici
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Răsturnare de situație. George Simion s-a răzgândit. Funcția pe care o va avea Călin Georgescu: Exclus premier!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
Surpriză pentru pensionari: Statul oferă sume suplimentare lunare. Cine beneficiază și cât se acordă
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică