Zi istorică pentru România. Roșia Montană, înscrisă în Patrimoniul UNESCO și în Patrimoniul mondial în pericol: Aurul nu mai poate fi exploatat!

Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a hotărât, marți, înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul cultural imaterial al umanității și în Patrimoniul mondial în pericol.

27 iul. 2021, 13:13
Zi istorică pentru România. Roșia Montană, înscrisă în Patrimoniul UNESCO și în Patrimoniul mondial în pericol: Aurul nu mai poate fi exploatat!
Sursa Foto: Inquam

Roșia Montană, înscrisă în Patrimoniul UNESCO. Decizia a fost luată în urma recomandării ICOMOS – Consiliul Internațional al Monumentelor și Siturilor – care a susținut înscrierea sitului și în Patrimoniul mondial în pericol deoarece în prezent nu există nicio certitudine că nu pot fi reluate activitățile miniere în zonă.

Roșia Montană, înscrisă în Patrimoniul UNESCO și în Patrimoniul mondial în pericol

ICOMOS a recomandat ca experții să facă o vizită în zonă, să fie făcute recomandări și controale, astfel încât „să fie întreruptă cât mai rapid autorizația pentru exploatare minieră”.

„Înscrierea în Patrimoniul mondial în pericol reprezintă o oportunitate de a alerta comunitatea internațională în privința siturilor în pericol”, a subliniat raportorul din partea ICOMOS.

Nu au existat amendamente sau comentarii din partea niciunui membru al Comitetului Patrimoniului Cultural UNESCO în legătură cu propunerile făcute de ICOMOS.

Totodată, președintele Klaus Iohannis a oferit prima reacție, după ce Roșia Montană a fost înscrisă în Patrimoniul UNESCO.

‘Salut includerea peisajului cultural minier de la Roșia Montană în patrimoniul umanității! Prin eforturi conjugate ale autorităților și specialiștilor, Roșia Montană trebuie să devină un model de punere în valoare a patrimoniului prin dezvoltarea durabilă a zonei.’, a scris Klaus Iohannis, pe pagina sa de Facebook.

De altfel, USR-PLUS a anunţat, de asemenea, prin intermediul unui comunicat intrarea sitului în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Citeşte şi: Statuie vivantă, reprezentându-l pe Florin Cîţu, dezvelită în Piaţa Victoriei, în cadrul unui protest pentru susţinerea înscrierii sitului Roşia Montană în patrimoniul UNESCO. Guvern: Premierul nu a întreprins vreun demers de retragere a dosarului
 

„Zi istorică pentru România! Roșia Montană a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Este victoria tuturor celor care, prin implicarea lor civică, au salvat una din cele mai de preț comori ale istoriei vechi a românilor.

Prin decizia de astăzi, comunitatea locală primește o șansă uriașă pentru dezvoltarea și – în același timp – conservarea patrimoniului. Acum va fi mult mai ușor de accesat finanțări pentru protejarea patrimoniului și investiții în activități economice, care să pună în valoare galeriile romane și peisajul minier al localității.

Conform experților, care fac recomandările pentru înscrierea monumentelor pe lista Patrimoniului Mondial, Peisajul Cultural Minier Roșia Montană reprezintă „cel mai semnificativ, extins și divers din lume, datând din perioada ocupației romane a Daciei (106-127 î.Hr.)”. În plus, conține „cel mai reprezentativ exemplu de minerit subteran aurifer din lume”.

Acum, toate aceste lucruri sunt recunoscute și protejate la nivel mondial!”, se arată într-un comunicat transmis de USR PLIS.

Citeşte şi: O publicație maghiară apropiată regimului Viktor Orban neagă că Roșia Montana ar aparține României