Roşii ţuguiate, pericol pentru sănătate? Cum recunoaştem tomatele crescute forţat cu substanţe chimice

Specialiştii atrag atenţia că roşiile cu ţugui, deşi sunt prezentate ca fiind extrem de gustoase şi zemoase, sunt un adevărat pericol pentru sănătate. Coapte forţat, acest tip de roşii acumulează o cantitate mare de toxine.

06 mai 2022, 11:42
Roşii ţuguiate, pericol pentru sănătate? Cum recunoaştem tomatele crescute forţat cu substanţe chimice

Pieţele sunt invadare de roşii „româneşti”, dar trufandalele scumpe pot fi extrem de nocive pentru sănătate. În această perioadă tarabele din pieţe sunt pline de roşii care mai de care mai arătoase. Dar cele care atrag cel mai mult atenţia sunt roşiile cu ţugui, prezentate de comercianţi ca fiind extrem de gustoase. Specialiştii spun însă că aceste legume pe cât sunt de aspectuoase, pe atât pot fi de periculoase pentru sănătate.

„Acest ţugui poate să fie pe de-o parte o caracteristică genetică de soi sau poate să fie generat de stimulenţi chimici dacă s-au folosit pentru polenizare sau pentru coacere forţată”, a declarat recent acad. dr Costel Vânătoru, cercetător SCDL Buzău.

Şi cumpărătorii ştiu că în această perioadă legumele sunt coapte forţat, așă că nu au cum să fie sănătoase, dar recunosc că nu au ce face şi cumpără ce găsesc în piaţă.

Ca să evităm să mâncăm roşii toxice, specialiştii ne sfătuiesc să respectăm perioada de coacere a legumelor şi să le cumpărăm doar după ce ele ies în grădină.

Cum recunoaştem tomatele crescute forţat cu substanţe chimice

Cercetătorii în legumicultură avertizează că folosirea în exces a erbicidelor sau a substanţelor de coacere forţată poate cauza cancer. În aceste condiţii, o roşie, de exemplu, se transformă în otravă. Sfatul specialiştilor este să ne ferim să cumpărăm de pe piaţă tomate cu ţugui, deoarece acestea ar putea fi crescute artificial cu pesticide.

Pieţele sunt invadate de un sortiment de roşiile ţuguiate, care a iscat scandaluri între clienţi şi producători. Unii fermieri susţin că acel moţ ar fi o caracteristică a unui soi bulgăresc, timpuriu, dar specialiştii avertizează că ţuguiul poate indica forţarea coacerii cu diverse chimicale.

Chiar dacă perioada naturală de coacere a tomatelor româneşti este luna iunie, spun specialiştii Staţiunii de Cercetare pentru Legumicultură Buzău, la tarabe apar ”roşii româneşti” încă din mai, chiar aprilie.

Unele dintre tomatele timpurii sunt mici şi au moţ, despre care vânzătorii lor spun că este o caracteristică a soiului, Prekos, adus din Bulgaria.

”Sunt foarte puţine soiuri de cultură care în mod natural produc acest mucron dat de o genă, gena B. Practic este un caracter de soi, aşa cum este la Prekos. Dar, trebuie ştiut că cele care au un ţugui foarte pronunţat au primit stimulatori, fie de polenizare, fie de maturare forţată a fructelor”, declară Costel Vânătoru, cercetător la SCDL Buzău, staţiunea experimentală celebră în România.

Cum recunoşti roşiile care au fost crescute cu substanţe toxice. Cum sunt tomatele ţuguiate VIDEO

Specialiştii în horticultură au motive întemeiate să creadă că cele mai multe roşii cu această trăsătură provin din solariile sau grădinile unor legumicultori care recurg pentru grăbirea coacerii la substanţe controversate, precum Ethrel sau 2,4D, interzise cândva tocmai pentru că erau folosite excesiv.

”Putem vorbi de stimulatori aprobaţi, pe care pot să-i utilizeze cultivatorii, dar şi interzişi, care sunt mult mai concentraţi. Aceştia provoacă formarea acelui mucron foarte dezvoltat. Se folosea în trecut şi încă se mai foloseşte, din păcate, 2,4D, un erbicid care a fost folosit mult timp ca stimulent pentru polenizare, chiar pentru maturare forţată a fructelor”, spune Costel Vânătoru.

Cum alegi o roşie sănătoasă. Avertismentul cercetătorilor. Bonus: Cum alegi castraveţii pentru salate