Comisia juridică a respins cererea DNA de cercetare a Rovanei Plumb. Decizia se ia marţi prin vot în plenul Camerei Deputaţilor UPDATE

Fostul ministru al Mediului Rovana Plumb a mers luni, la ora 17:00, la Comisia juridică, pentru a fi audiată în vederea finalizării raportului privind solicitarea DNA de începere a urmării prenale în cazul său. Rovana Plumb a venit însoțită de avocat.

16 oct. 2017, 06:01
Comisia juridică a respins cererea DNA de cercetare a Rovanei Plumb. Decizia se ia marţi prin vot în plenul Camerei Deputaţilor UPDATE

UPDATE Comisia juridică a dat aviz negativ cererii DNA de cercetare penală a Rovanei Plumb în dosarul Belina.

S-au înregistrat 14 voturi pentru respingerea solicitării DNA și 9 voturi împotriva respingerii solicitării, a anunțat deputatul PNL Ioan Cupșa.

Raportul comisiei urmează să fie supus votului plenului Camerei Deputaților în ședința de marți.

Avizul comisiei este consultativ, decizia va fi luată în plen, prin vot.

Deputatul social-democrat Rovana Plumb a declarat luni, după audierile la comisia juridică a Camerei, că le-a subliniat „în mod expres” membrilor Comisiei juridice a Camerei faptul că este nevinovată, referitor la acuzațiile DNA de complicitate la abuz în serviciu, și a reiterat că niciodată nu a încălcat legea.

„În cadrul Comisiei juridice am expus punctul de vedere, împreună cu apărătorul meu, avocat Viorel Mocanu. Am subliniat faptul, în mod expres, că sunt nevinovată, referitor la acuzația pe care o aduce DNA de complicitate la abuz în serviciu, spunând foarte clar și foarte ferm că niciodată nu am încălcat legea. În toată activitatea de ministru pe care am desfășurat-o am tratat cu maximă responsabilitate și am acționat cu bună credință. Niciodată nu am avut cu vreo persoană vreo înțelegere ilicită sau nu am ajutat sau sprijinit în premise nelegale vreo persoană”, a precizat Rovana Plumb, după audierea sa la Comisia juridică a Camerei Deputaților.

Ea a adăugat că în activitatea sa de ministru a respectat legile țării „în spiritul și litera legii”.

„Am subliniat faptul că nu a existat nicio citație, nicio chemare din partea DNA în ceea ce mă privește, că am aflat din presă (…) în cadrul negocierilor pe care le-am avut cu Comisia Europeană”, a menționat Rovana Plumb.

Aceasta a susținut că în dosar nu există niciun fel de argument care să stea la baza acuzațiilor, arătând că cele două HG-uri date în acest caz „sunt legale deoarece au toate avizele de la toate ministerele de linie și de la tot ceea ce înseamnă aparat administrativ”.

Întrebată dacă le-a cerut deputaților din comisie să respingă solicitarea DNA, Rovana Plumb a spus: „Colegele și colegii din Comisia juridică știu foarte bine ce au de făcut și sunt convinsă că în spiritul și litera legii vor întocmi raportul”.


UPDATE Rovana Plumb a venit însoțită de avocat. Ședința comisiei nu este publică.

Anterior, președintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, a precizat că nu a primit răspuns de la Parchet la solicitarea de a pune la dispoziție documente cerute de avocatul Rovanei Plumb referitoare la dosarul fostului ministru Sevil Shhaideh.

De asemenea, Nicolicea a prezentat „legislația incidentă în dosarul respectiv”, precum și o hartă de pe Google Maps privind Insula Belina.


„Fostul ministru al Mediului Rovana Plumb va fi invitat, luni, la ora 17:00, la Comisia juridică”, în vederea dezbaterii solicitării justiţiei privind începerea urmăririi penale în său, a declarat preşedintele Comisiei juridicea Camerei Deputaţilor, deputatul PSD Eugen Nicolicea.

Eugen Nicolicea a precizat, joi, că va solicita parchetului să pună la dispoziţie documente care au fost cerute de avocatul Rovanei Plumb cu privire la dosarul deschis.

Citeşte şi: Sevil Shhaideh rămâne în Guvern. Rovana Plumb răsplătită cu funcţia lui Ponta de la Comisia pentru Afaceri Europene

„Din partea doamnei Rovana Plumb, prin avocat, a fost depusă o solicitare, o să aveţi acces la ea, prin avocat, ne-a învederat faptul că de la dosarul cauzei lipsesc mai multe declaraţii despre care s-ar putea crede că există, spre exemplu, declaraţia dată de Lucia Varga, fost ministru delegat, semnatar al notei de fundamentare alături de doamna Rovana Plumb, procesul verbal, mai multe declaraţii, memorii ce aparţin doamnei ministru Shaidehh şi consideră că acestea sunt utile cauzei ţinând cont de următoarea chestiune: doamna Rovana Plumb este acuzată că este complice la o faptă făcută de doamna Sevil Shhaideh. Evident, ca să poţi să fii complice la ceva, trebuie să poţi să discuţi despre fapta principală. Aceasta este motivaţia pentru care avocatul cere lămuriri despre fapta principală. Voi înainta o solicitare către Parchet, dacă Parchetul va binevoi să ne pună la dispoziţie aceste acte, este treaba Parchetului, dacă nu, va trebui să decidem dacă vom aştepta în continuare peste termenul respectiv sau dacă vom decide fără răspuns”, a explicat Nicolicea, citat de Mediafax.

Eugen Nicolicea a mai spus că membrii Comisiei juridice vor încerca să finalize raportul pentru ca acesta să poată fi înscris pe ordinea de zi a plenului de marţi.

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis ca în termen de 11 zile Comisia juridică să depună raportul în cazul solicitării DNA de urmărire penală a fostului ministru al Mediului Rovana Plumb.

DNA a cerut sesizarea Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Rovana Plumb, fost ministru al Mediului şi Schimbărilor Climatice la data faptei, în legătură cu săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, în dosarul care o vizează şi pe vicepremierul Sevil Shhaideh, referitor la trecerea ilegală a unei părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman.