Introducerea TESTELOR GRILĂ în subiectele pentru BAC şi Evaluare Naţională, amânată cu un an

Ministerul Educației va amâna aplicarea testelor grilă la BAC și Evaluarea Națională, pentru cel puțin un an, au declarat pentru Edupedu.ro surse din Minister. În aceste momente, la Ministerul Educației se desfășoară o întâlnire între Rovana Plumb și reprezentanții profesorilor, părinților și ai elevilor, tocmai pentru a stabili soarta subiectelor grilă.

02 nov. 2018, 06:37
Introducerea TESTELOR GRILĂ în subiectele pentru BAC şi Evaluare Naţională, amânată cu un an

UPDATE: Ministrul interimar al Educaţiei Rovana Plumb a declarat vineri, după întîlnirea cu reprezentanţii profesorilor, părinţilor şi elevilor, că în acest an şcolar nu se aplică nicio schimbare privind formatul variantelor de subiecte pentru examenele naţionale.

SUBIECTE BACALAUREAT 2019 EDU.RO. Au apărut modele noi pentru anul viitor după eliminarea testelor grilă

”Am ajuns împreună la concluzia că în timpul jocului nu se schimbă regulile. De aceea, în acest an şcolar, nu se aplică nicio schimbare privind formatul variantelor de subiecte. În acest an şcolar, în clasa a VIII-a sunt înscrişi 181.000 de copii, iar în clasa a XII-a sunt înscrişi 154.000 de copii. Aceştia vor susţine Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul în aceleaşi condidii ca în anul şcolar trecut. Nu se aplică nicio schimbare privind formatul variantelor de subiecte. Modelele de subiecte vor fi postate pe site-ul Ministerului Esucaţiei în această seară, în aşa fel încât, aât copiii, cât şi cadrele didactice să poată lua la cunoştinţă despre modul în care trebuie să se pregătească”, a declarat, vineri, Rovana Plumb, după întâlnirea cu reprezentanţii profesorilor, părinţilor şi elevilor. 

Modelele de subiecte pentru Evaluarea Naţională, publicate iar pe edu.ro. Vezi aici noile variante

Ea a spus că discuţiile au fost constructive şi speră că se vor lua ”deciziile cele mai bune pentru ceea ce înseamnă educaţie în România”. 

UPDATE: În cadrul întâlnirii ministrului interimar al Educaţiei, Rovana Plumb, cu reprezentanţii elevilor, ai profesorilor şi ai elevilor, s-a discutat amânarea cu un an a introducerii testeleor grilă la Bacalaureat şi Evaluare Naţională 2019.

Potrivit surselor Edupedu.ro, Federația Părinților, sindicatele și Consiliul Național al Elevilor au cerut în ședința în desfășurare la această oră la Ministerul Educației să fie amânată cu cel puțin 1 an implementarea subiectelor grilă la examene.

„Întâlnirea are ca obiect găsirea celor mai bune soluţii, astfel încât noile tipuri de subiecte să ofere o evaluare obiectivă a cunoştinţelor candidaţilor, în concordanţă cu programa şcolară şi cu prevederile legale în vigoare. În procesul de elaborare a modelelor de subiecte pentru examenele din anul 2019 va ţine cont şi de opiniile rezultate în urma acestei consultări”, precizează Ministerul Educaţiei.

Ulterior, noile modele de subiecte vor fi postate pe site-ul subiecte.edu.ro.

După încheierea consultărilor organizate la sediul Ministerului Educaţiei Naţionale, Rovana Plumb va susţine o declaraţie de presă.

Edupedu.ro a relatat săptămâna aceasta, citându-l pe preşedintele Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), Marian Şuţă, că Ministerul Educaţiei a modificat structura subiectelor chiar de la examenele de anul acesta, subiectele de la BAC şi Evaluarea Naţională urmând să aibă „40% itemi obiectivi, adică întrebări deschise şi tip grilă”. Având în vedere că legislaţia prevede că examenele nu pot fi modificate pentru anul şcolar în curs, iar schimbarea tipului de subiecte are în vedere chiar examenul de anul acesta, Marian Şuţă a precizat că „structura, în principiu, nu se schimbă, ci se schimbă abordarea”.

Modele de subiecte au fost postate pe site-ul Ministerul Educaţiei, însă au fost retrase din dispoziţia ministrului interimar al Educaţiei Rovana Plumb.

Conform Edupedu.ro, iniţiativa acestui tip de subiecte i-a aparţinut fostului ministru al Educaţiei, Valentin Popa, care spune că ideea i-a venit „de la modul în care se dau examenele de rezidenţiat şi de intrare în Institutul Naţional de Magistratură”.

Elevii au criticat modificarea tipului de subiecte, apreciind că e posibil ca aceasta să crească în mod artificial rata de promovare la Bacalaureat, deoarece având subiecte tip grilă, nu este exclus să se copieze mult mai uşor sau să fie nimerite răspunsurile din noroc.

Părinţii consideră însă că schimbarea subiectelor pentru Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională de anul acesta este o decizie bună având în vedere experienţele cu diferenţa de punctaj între evaluarea iniţială şi evaluarea făcută după contestaţii.

Cadrele didcatice au criticat acest sistem, apreciind, în cazul materiei Limba română, că testele grilă nu sunt aplicabile pentru un text literar sau, în cazul Matematicii, considerându-le de un populism excesiv şi de „un nivel absolut jenant”.


loading...