Rovana Plumb: Informaţiile solicitate de CE privind proiectul Roşia Montană sunt în pregătire

Autorităţile române vor transmite prin sistemul "EU Pilot" toate informaţiile care au fost solicitate de Comisia Europeană (CE) în urmă cu o săptămână şi jumătate privind exploatarea minieră de la Roşia Montană, a declarat marţi, la Bruxelles, ministrul mediului şi schimbărilor climatice, Rovana Plumb, precizând că va discuta chestiunea joi cu comisarul european de mediu, Janez Potocnik.

01 oct. 2013, 16:39
Rovana Plumb: Informaţiile solicitate de CE privind proiectul Roşia Montană sunt în pregătire

„Conform procedurii europene, prin ‘EU Pilot’ vor fi transmise toate informaţiile care au fost solicitate acum o săptămână şi jumătate. Ele sunt în pregătire, dar, desigur, voi avea o întâlnire şi cu comisarul european de mediu Janez Potocnik în cursul zilei de joi, când vom discuta în principal despre subiectele care vor fi analizate în cadrul Consiliului de mediu”, a declarat ministrul mediului, după o întrevedere cu comisarul european pentru combaterea schimbărilor climatice, Connie Hedegaard, scrie Agerpres.

EU Pilot este un sistem conceput de CE pentru a gestiona solicitările de informaţii şi plângerile cetăţenilor şi întreprinderilor care ridică o problemă legată de aplicarea corectă a legislaţiei UE. EU Pilot este utilizat atunci când este necesară o clarificare din partea statelor membre a situaţiei de fapt sau de drept. Statele membre trebuie să furnizeze explicaţii sau soluţii într-un interval de timp scurt, inclusiv acţiuni de remediere în cazul încălcării legislaţiei UE. Serviciile Comisiei analizează toate răspunsurile statelor membre, putând fi apoi adoptate măsuri suplimentare pentru aplicarea legislaţiei UE, dacă este necesar.

Reprezentantul CE la o dezbatere recentă din Parlamentul European privind tehnologiile pe bază de cianuri în minerit a afirmat că executivul comunitar a solicitat unele informaţii privind proiectul minier Roşia Montană de la autorităţile române pentru a verifica dacă cerinţele din directiva privind gestionarea deşeurilor sunt respectate. El a precizat că autorităţile române nu au furnizat încă aceste informaţii, motiv pentru care nu poate răspunde la întrebarea formulată de unii eurodeputaţi, care au cerut CE să se pronunţe dacă proiectul de la Roşia Montană este sau nu conform cu legislaţia UE.