Rovana Plumb: Mărirea alocaţiei pentru sprijinul familiei va fi benefică pentru 500.000 de copii

Guvernul a decis în şedinţa de miercuri, prin Ordonanţă de Urgenţă, mărirea alocaţiei pentru sprijinul familiei, cu 42 de lei pentru fiecare copil, urmând ca de această măsură să beneficieze 500.000 de copii, transmite Agerpres.

15 oct. 2014, 13:20
Rovana Plumb: Mărirea alocaţiei pentru sprijinul familiei va fi benefică pentru 500.000 de copii

Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb, a anunţat că măsura vizează 284.000 de familii cu un venit net lunar de până la 530 de lei pe membru de familie şi va intra în vigoare de la 1 noiembrie.

‘Am decis mărirea alocaţiilor pentru sprijinul familiei, pentru 500.000 de copii (…). Această creştere va reprezenta câte 42 de lei pentru fiecare copil, pentru toţi cei 500.000 de copii care provin din familiile sărace, adică fiecare membru al familiei având până în 530 de lei. (..) Impactul bugetar pentru cei 500.000 de copii înseamnă 20 de milioane, pentru 2014, şi 245 de milioane, pentru 2015’, a afirmat ministrul.

Rovana Plumb a subliniat că nu este vorba de mărirea alocaţiei de stat pentru copii, ci doar a celei de sprijin a familiei.

‘Toţi ceilalţi copii vor primi câte 42 de lei, aşa cum este stipulat în legislaţie în ceea ce priveşte alocaţia de stat’, a spus ministrul Muncii.

Potrivit acesteia, prin acelaşi act normativ a fost aprobată şi ‘aplicarea unui tratament egal pentru toţi copiii care se află în sistemul special de protecţie, respectiv pentru copiii care se află în îngrijire la familii, în plasament, şi care primesc 97 de lei. De la 1 noiembrie, vor primi 440 de lei , exact cât primesc şi copiii care sunt în grija asistenţilor maternali’.

Rovana Plumb a explicat că măsura vizează 20.000 de copii, iar efortul bugetar este de 6,5 milioane de lei pe lună.

De asemenea, alocaţia de hrană pentru copiii aflaţi în sistemul de protecţie specială şi adulţii cu dizabilităţi sau aflaţi în centre de îngrijire va fi dublată, a mai spus Rovana Plumb.

‘Astăzi am adoptat în şedinţa de guvern hotărârea prin care, de la 1 decembrie, dublăm alocaţia de hrană zilnică pentru toţii copii care se află în sistemul de protecţie specială, respectiv 60 de mii de copii’, a declarat ministrul Muncii.

Rovana Plumb a adăugat că Executivul a aprobat, totodată, ca de la 1 ianuarie 2015 să fie dublată şi alocaţia de hrană zilnică pentru persoanele adulte cu dizabilităţi sau aflate în centrele de îngrijire.

‘De asemenea, de la 1 ianuarie 2015, vom dubla alocaţia de hrană zilnică de la opt lei la 16 lei pentru toate persoanele adulte cu dizabilităţi sau care se află în centrele de îngrijire, reprezentând aproape 43 de mii de persoane’, a mai declarat ministrul Muncii.

Impactul bugetar pe lunile rămase din 2014 în cazul alocaţiei de hrană se ridică la 4,5 milioane de lei pe lună iar pentru anul 2015 – la 45 de milioane de lei, a precizat Rovana Plumb.

‘Pentru tot ceea ce înseamnă anul acesta avem în bugetul Ministerului Muncii, din bugetul de asistenţă socială. Pentru tot ceea ce înseamnă anul 2015 am provizionat să cerem pentru următoarea execuţie bugetară’, a afirmat ministrul Muncii.