Rovana Plumb: România şi-a propus să atragă fonduri europene de 12,5 miliarde de euro până la finele acestui an

România şi-a propus ca, până la finele acestui an, să atragă fonduri europene în valoare de 12,5 miliarde de euro, însemnând cu 4 miliarde de euro mai mult decât în prezent, a declarat, vineri, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, într-o întâlnire cu presa.

01 mart. 2019, 10:01
Rovana Plumb: România şi-a propus să atragă fonduri europene de 12,5 miliarde de euro până la finele acestui an

„Ţinta pentru 2019 este de a ajunge la 12,5 miliarde de euro din fondurile europene structurale şi de investiţii. Aceasta înseamnă investiţii de la capital uman la infrastructura mare, cercetare, inovare, investiţii în infrastructura educaţională, în sănătate, înseamnă investiţii la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale”, a spus Plumb.

Potrivit acesteia, România a atras până acum 8,5 miliarde de euro din actualul program, reprezentând 28% din totalul fondurilor alocate, nivel aproape egal cu cel al mediei UE, de 29%.

„Vreau să mulţumesc beneficiarilor pentru proiectele de calitate pe care le-au depus şi pentru modul cum gestionează implementarea proiectelor, precum şi echipei mele de la MFE”, a adăugat ministrul.

Ţările care au accesat cele mai multe fonduri din totalul alocărilor pentru fiecare în parte sunt Finlanda – 52%, Irlanda – 50%, Austria – 49%. La polul opus sunt Croaţia – 21%, Malta – 22%, Italia – 23% şi Spania – 24%.

Marea Britanie, Danemarca, Belgia şi Polonia se află la egalitate cu România, respectiv au atras 28% din totalul fondurilor alocate.