Rozalia Biro: Cea mai potrivită persoană pentru postul de ministru al Culturii ar fi fost Marko Bela

Senatorul UDMR Rozalia Biro a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că funcţia de ministru al Culturii reprezintă o 'responsabilitate uriaşă' şi că era mai potrivit să o ocupe altcineva.

25 iul. 2014, 11:48
Rozalia Biro: Cea mai potrivită persoană pentru postul de ministru al Culturii ar fi fost Marko Bela

Am considerat că cea mai potrivită persoană pentru această funcţie, în cazul în care domnul preşedinte decide că demisionează (…) ar fi fost domnul Marko Bela. Îmi pare foarte rău că nu a acceptat‘, a precizat Biro, scrie Agerpres.

Nominalizată pentru funcţiile de ministru al Culturii şi vicepremier, Biro a organizat, joi, la Oradea, o masă rotundă cu factori de conducere din cultura bihoreană, întâlnire din care, a spus ea, a desprins câteva concluzii de care, dacă va fi numită, va ţine cont. Astfel, conform lui Biro, ca şi o concluzie a reuniunii a reieşit că ar fi necesare câteva modificări legislative, în principal elaborarea legii-cadru a Culturii pentru o ierarhizare strictă a instituţiilor culturale. De asemenea, s-a discutat despre necesitatea creşterii rolului Direcţiilor de cultură judeţene, o mai bună conlucrare între administraţia publică şi instituţiile de cultură, despre rolul caselor de cultură a sindicatelor cu infrastructură nefolosită la capacitatea maximă, crearea de centre regionale de conservare şi restaurare şi ‘aplicarea sinergiei între educaţie şi cultură’.

CITEŞTE ŞI BIRO ROZALIA, propunerea UDMR pentru postul de VICEPREMIER şi de ministru al Culturii

Rozalia Biro, care este şi preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) ai UDMR, a mai spus, în privinţa prezenţei Uniunii în Guvern, că speră ca ‘această colaborare să fie de lungă durată şi eficientă’, deoarece este ‘un factor de echilibru faptul că reprezentanţii minorităţii maghiare sunt la guvernare’.

Am dovedit în cursul anilor că suntem parteneri loiali, în sensul că ne-am respectat angajamentele pe care le-am luat şi am dovedit şi faptul că avem oameni şi politicieni care fac faţă şi au rezultate în funcţiile în care lucrează. (…)Sper ca această colaborare să fie de lungă durată. Este ocazia să mulţumesc domnului premier pentru deschiderea pe care a avut-o la iniţiativa domnului Kelemen Hunor de a avea un dialog pe o temă atât de sensibilă cum este acest Minority SafePack, această iniţiativă de a elabora cadrul juridic la nivel de UE pentru protecţia minorităţilor naţionale. Domnul prim-ministru a avut deschiderea de a începe un dialog, o dezbatere a fiecărui articol în parte din această propunere. Aşa trebuie abordate problemele care sunt sensibile. Acest gest îmi arată că există deschidere pentru un dialog real, există voinţă de a găsi un numitor comun şi în problemele sensibile care sunt prioritare minorităţilor naţionale’, a subliniat Biro.

Conducerea UDMR a decis ca Rozalia Biro, preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Unionali, să fie propusă pentru funcţia de vicepremier şi ministru al Culturii, în locul lui Kelemen Hunor.