Rubla rusească a atins un nou minim istoric în raport cu euro

Rubla rusească a coborât luni la un nou minim istoric în raport cu moneda euro, afectată de criza din Ucraina şi consecinţele sale asupra economiei Rusiei dar şi de scăderea cotaţiei petrolului, transmit AFP şi Reuters.

13 oct. 2014, 10:34
Rubla rusească a atins un nou minim istoric în raport cu euro

În jurul orei 08,20 GMT, moneda europeană a depăşit pragul de 51,20 ruble, precedentul record care data din luna martie, în momentul anexării Crimeei de către Rusia, şi a urcat până la nivelul record de 51,258 ruble.

Separat, guvernatorul Băncii centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a declarat că în ultimele zece zile instituţia pe care o conduce a cheltuit aproximativ şase miliarde de dolari pentru apărarea rublei, adăugând însă că situaţia de pe piaţa valutară este sub control. ‘În acest moment susţinem cursul de schimb al rublei prin vânzarea de valută din rezerve’, a declarat Elvira Nabiullina în camera inferioară a Parlamentului rus. La începutul lunii octombrie, Rusia avea rezerve de aur şi valută în valoare de 454,7 miliarde dolari. Nabiullina a reiterat angajamentul Băncii centrale a Rusiei de a introduce flotarea liberă a rublei începând de anul viitor. ‘Banca centrală nu se va retrage complet de pe piaţă însă natura participării noastre se va modifica şi vom interveni dacă există riscuri la adresa stabilităţii financiare’, a precizat Elvira Nabiullina.

Rubla rusească a pierdut 18% din valoare în acest an ca urmare a scăderii preţurilor la petrol, aprecierii dolarului şi teama investitorilor faţă de activele ruseşti în urma sancţiunilor impuse Moscovei de statele occidentale.